U trendu

Petar Nikolajević Moler dobio spomenik u Beogradu

BEOGRAD – Spomenik velikom vojvodi Prvog i Drugog srpskog ustanka Petru Nikolajeviću Moleru otkriven je danas u Beogradu, u parku srpsko-grčkog prijateljstva.

Spomenik Moleru podigao je Grad Beograd, a danas ga je svečano otkrio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u prisustvu brojnih predstavnika grada.

Vesić je rekao da je Moler važna istorijska figura i jedna od retkih koja povezuje Prvi i Drugi srpski ustanak, uz kneza Miloša.

„Podizanje spomenika Moleru samo je deo negovanja kulture sećanja koju sprovodimo poslednjih osam godina u Beogradu, kada su mnoge značajne ličnosti dobile spomenik“, rekao je Vesić.

On je najavio da će u narednom periodu spomenike dobiti Aleksandar Deroko, Branko Pešić, Dijana Budisavljević, Vasko Popa, Meša Selimović, Miloš Crnjanski i kralj Aleksandar Karađorđević.

„Na taj način pokazujemo koliko nam je važno da čuvamo svoju istoriju. Ovo je velika stvar za sve nas“, rekao je Vesić.

Član Udruženja zavičajnog društva Hadži Ruvim iz Babine Luke i dalji potomak Molera, Stefan Stefanović iskazao je zahvalnost Gradu što je podigao spomenik i ukazao na istorijski značaj vojvode.

„Moler, osim što je bio vojvoda Prvog i Drugog srpskog ustanka bio je i slikar, ikonopisac i predsednik Narodne kancelarije, koja je bila prva vlada u oslobođenoj Srbiji“, kazao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je Moler prilikom bitke u Loznici 1813. pošto mu je nestalo mastila, pisao krvlju pismo ustaničkim vođama, kako bi ih obavestio o toku ustanka.

„Moler je svakako jedna od najvećih ličnosti tog vremena. Slava našim precima, našoj junačkoj istoriji. Živela Srbija, živela sloboda“, poručio je Stefanović.

U Prvom srpskom ustanku Moler se istakao u bici kod sela Jelenče.

Tokom ustanka oslikao je Karađorđevu zadužbinu u Topoli, a bio je vojvoda sokolske nahije do leta 1812. godine, posle njega na toj poziciji je bio Cincar Marko Kostić.

Prilikom odbrane Loznice 1813. morao je zbog nedostatka mastila svojom krvlju da ispiše pismo ustaničkim vođama.

Petar Nikolajević Moler rođen je 1775. godine u selu Babina Luka kod Valjeva, a umro 1816. godine u Bogovađi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar