U trendu

Pitanje svih pitanja – kako sprečiti iseljavanje iz Srbije

Prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju, Srbiju je od početka veka napustilo oko 654.000 ljudi, što znači da smo izgubili ceo Novi Sad i Niš. Najviše odlaze mladi između 15 i 24 godine. Država Srbija planira da formiranjem Koordinacionog tela za ekonomske migracije zaustavi masovni odlazak iz zemlje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su u timu akademici, univerzitetski profesori, ali i eksperti koji se bave ekonomskim migracijama, kao i sindikati, unije poslodavaca i privrednici.

Vlada će, ističe, tom Koordinacionom telu dati logistiku kako bi se uradili studija, strategija i akcioni plan.

„Ovo je pitanje svih pitanja – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade u Srbiju“, naveo je Đorđević.

Procenjuje se da se za dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. gotovo 19.000 radnika iz Srbije imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj, što je 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine, podaci su nemačke Savezne službe za migracije. Đorđević upozorava da bismo dodatan problem mogli da imamo u budućnosti, kada Srbija uđe u EU – nekontrolisan odliv građana u pojedine države članice.

„Od 2014. radimo ozbiljno po svim segmentima. Zatečeno stanje nije bilo dobro, ali kada su reforme pokazale rezultate, stekli su se uslovi da formiramo tim, imamo podlogu koju možemo da im damo kako bi nam rekli šta da uradimo“, istakao je ministar rada.

Zvanični podatak pokazuje da svaki treći student planira da ode iz Srbije, a da ne namerava da se vrati 76 odsto visokoobrazovanih ljudi.

Osim bez lekara, medicinskih sestara i tehničara, ostajemo i bez vozača, pa je sve više penzionera za volanom gradskog prevoza u Beogradu.

Đorđević ukazuje da je obaveza Vlade da stvori uslove kako bi oni sami želeli da ostanu u Srbiji i ovde videli perspektivu.

Iako ne očekuje da će Srbija u kratkom roku postati ekonomska meka, ukazuje da je Srbija prelepa zemlja, zemlja odličnih radnika. Imamo potencijal i verujem da ćemo uspeti, zaključio je Đorđević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.