U trendu

Plan detaljne regulacije Linijskog parka na javnom uvidu

BEOGRAD – Linijski park u Beogradu biće izgrađen na prostoru od Beton hale do Pančevačkog mosta, a građani ponovo imaju priliku da daju svoje sugestije i predloge o tom projektu jer je od danas do 15. juna plan detaljne regulacije parka na javnom uvidu.

„U tom periodu svi građani mogu da daju sugestiju i predlog u odnosu na ono što je predložio Urbanistički zavod Beograda, ukoliko ih imaju. Na javnoj sednici ćemo sagledati sve te predloge i usvojiti plan sa svim dobrim predlozima“, rekao je za Tanjug glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Podsetio je da su građani već imali priliku da daju svoje sugestije na plan detaljne regulacije Linijskog parka u okviru radionica na Arhitektonskom fakuktetu i kroz anketu Urbanističkog zavoda Beograda.

„S tim u vezi, već pretpostavljamo šta građani žele. Takođe, treba napomenuti da je idejno rešenje za ovaj projekat radilo 55 mladih ljudi tako da je veliki broj njih već moglo da da dosta predloga“, naveo je Stojčić.

Najavio je da će danas u parku kod pasarele, pored Beton hale, biti otvorena izložba na kojoj će biti predstavljeni pobednički radovi mladih arhitekata za projekat Linijski park koji će se biti izgrađen na površini od 4,6 kilometara i podeljen u deset jedinstvenih celina.

„Izložba će trajati najverovatnije dve nedelje tako da će tu građani moći da vide svih deset celina kako su zamišljene“, rekao je Stojčić.

Naveo je da će plan detaljne regulacije za Linijski park najverovatnije biti usvojen krajem jula na sednici Skupštine grada nakon čega će se, prema idejnim rešenjima koja će biti predstavljena na izložbi, raditi projektna dokumentacija za realizaciju Linijskog parka.

Stojčić je dodao da je planirano da izgradnja parka počne krajem godine.

Projekat Linijskog parka zamišljen je po uzoru na svetske parkove poput Haj lajna u Njujorku i Rejl koridora u Torontu, a cilj je projekta i da se povećaju obim i kvalitet ozelenjavanja, te da se regulišu površinske vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.