U trendu

Platforma Tri slobode: Sve osim garancije bezbednosti 'EuroPride 2022' je poraz države

 Platforma „Tri slobode“ pozvala je danas nadležne institucije Srbije da jasno i nedvosmisleno garantuju bezbedno održavanje „EuroPride 2022“, zakazano za 12-18. septembar.

Gradjanske inicijative su saopštille da „javne poruke“ predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i mandatarke za nove vlade, Ane Brnabić, o nemogućnosti održavanja te manifestacije iz bezbednosnih razloga, ne predstavljaju „odluku države“, već nezakoniti pritisak na nadležnu instituciju (MUP) da zakazano okupljanje zabrani, „što stvara porazan utisak da država nije u stanju da obezbedi čak ni fizičku sigurnost svojih gradjana“.

„Nezavisno od toga da li se kao merodavna uzme najava predsednika Republike da će ova manifestacija biti ‘odložena ili otkazana’, ili izjava mandatarke za sastav nove Vlade da je u pitanju samo ‘molba organizatorima’, manipulacija ovog pitanja stavljanjem u kontekst ugrožavanja državne bezbednosti i energetske krize, podriva osnovna ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom i potvrdjenim medjunarodnim ugovorima, uključujući i pravo gradjana i gradjanki na slobodu mirnog okupljanja“, upozorava se u saopštenju.

Podseća se da se ljudska prava i slobode mogu ograničavati samo iz razloga propisanih Ustavom, u zakonom propisanoj proceduri, „za šta u ovom slučaju ni predsednik Republike, kao ni mandatarka, nemaju nikakva ovlašćenja“.

„Svaka izjava državnih zvaničnika kojom se obeshrabruje organizacija javnih okupljanja, predstavlja neopravdano zadiranje u ovu slobodu. Bez obzira da li će nadležni državni organ doneti rešenje o zabrani ‘EuroPride 2022’, šteta je već naneta stvaranjem predstave medju gradjanima da njihova ljudska prava ne zavise od jasno propisanih i predvidivih procedura i zakona, već od nepredvidive i promenljive volje nenadležnih državnih funkcionera“, konstatuje se u saopštenju.

Medju potpisnicima platforme „Tri slobode“ su i Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Fondacija Slavko Ćuruvija i drugi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.