U trendu

Platforma Tri slobode: Tužilaštvo da hitno procesuira sve koji prete Brankici Stanković

Više organizacija civilnog društva zatražilo je danas od Tužilaštva da pokrene istragu i procesuira sve koji su pretili novinarki Brankici Stanković, te ocenili da je zastrašujuće što to već nije uradjeno.

Te organizacije, okupljene oko platforme „Tri slobode“, zatražile su u saopštenju od tužilaštva „da pokrene istragu i procesuira huligane koji su na sportskim utakmicama u prethodnih sedam dana pretili glavnoj i odgovornoj urednici TV Insajder“, prenele su Gradjanske incijative.

„Imajući u vidu da je zbog eksplicitnih pretnji pre 13 godina Stanković živela pod policijskim obezbedjenjem, smatramo da je zastrašujuće što tužilaštvo i posle nedelju dana nije pokrenulo postupke protiv pripadnika huliganskih grupa koje otvoreno ugrožavaju bezbednost svakog ko ukaže na opasnost njihovog delovanja“, navodi se saopštenju.

Podsetili su da je premijerka Ana Brnabić izjavila da su pretnje upućene Stanković apsolutno nedopustive, a Veran Matić da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti novinarke.

„Uprkos tome, obaveza nosilaca izvršne, zakonodavne i sudske vlasti je da konkretnim postupcima, a ne deklarativnim izjavama i najavama dokažu da je država jača od huligana“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su i da pretnje upućene Stanković „institucije ne smeju da potcene, osobito imajući u vidu da ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još uvek nisu dobila konačni sudski epilog“.

Potpisnici saopštenju sa Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Novi optimizam, Slavko Ćuruvija Fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava- A11, Autonomni ženski centar, Transparentnost Srbija

Komitet pravnika za ljudska prava-YUCOM, CRTA, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji takodje su potpisnici saopštenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.