U trendu

Plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

BEOGRAD – Centralna manifestacija obeležavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljanja i tradicionalnog plivanja za Časni krst održana je danas na Adi Ciganliji.

Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić i episkop Stefan, dok su za Časni krst plivali pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i građani.

Nakon plivanja pobedniku pripao Časni krst i pobednički plašt, saopšteno je iz Gradske uprave.

Mladenović je tom prilikom podsetio da je upravo na ovom mestu vraćen stari običaj plivanja za Časni krst, te da se sada taj običaj poštuje i citavoj Srbiji, kao i svuda gde živi srpski narod i pravoslavni narodi

„Na ovom mestu vratili smo se svojim korenima i tradiciji, svom pravom identitetu. Plivači pokazuju podvig i pobedu vere, istine, ljubavi i pravde i to u ime svih nas. Hvala im na tome. Svi smo zajedno u pobedi Isusa, koja je večna. Mislimo na sve naše sunarodnike i zajedno sa našom crkvom molimo se jedinstvu“, istakao je Mladenović.

Kolarić je podsetio da nas ovaj praznik upućuje ljubav i zbližavanje i pokazuje da jakom verom sve teškoće mogu de se prevaziđu.

„Ovaj događaj daje veličinu i snagu samim učešćem. Poštujmo prave vrednosti i samo na taj način ćemo očuvati sve ono najbitnije za naš narod“, poručio je Kolarić.

Bogojavljensku besedu, uz blagoslov srpskog patrijarha, održao je episkop Stefan.

Sveta liturgija prethodno je održana u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, odakle jei formirana litija do savskog jezera.

Manifestaciju, koja se održava 22. put, organizovali su Hram Svetog Đorđa, Turistička organizacija opštine Čukarica i Javno preduzeće „Ada Ciganlija”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar