U trendu

Počela sednica Skupštine grada Beograda

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 11.00 sati, a odbornici će, između ostalog, raspravljati o urbanističkim planovima, porezu na imovinu i pripremi Beograda za predstojeću zimsku sezonu.

Biće reči o odlaganju početka grejne sezone i racionalizaciji potrošnje električne energije za novogodišnju (svečanu) rasvetu, ali i o izmeni odluke o lokalnim administrativnim taksama koje, prema ranijim najavma gradskih čelnika, neće biti znatno veće nego što su bile ove godine.

Takođe, raspravljaće se i o dopuni odluke o visini stope poreza na imovinu kojom je predviđeno da porez na imovinu fizičkih lica za sledeću godinu može biti uvećan najviše pet odsto u odnosu na obavezu iz 2022. godine.

Pri tome, građani kojima su cene nepokretnosti za 2023. godinu smanjene, dobiće manji iznos poreza na imovinu u odnosu na ovu godinu.

Sednica se održava u Narodnoj skupštini Srbije u Ulici kralja Milana, a uoči početka sednica predstavnici više opozicionih odborničkih grupa održali su konferencije za medije.

Između ostalog, kritikovali su povećanje poreza na imovinu, ali i odlaganje grejne sezone navodeći da je ta odluka doneta protivzakonito i da bi grejanje Beograđanima trebalo uvesti „podhitno“.

Na dnevnom redu sednice su i odluke o izradi urbanističkih planova, ali i usvajanje dva takva plana od kojih je jedan veliki i odnosi se na Novi Beograd.

Odbornici će raspravljati o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije za delove opština Novi Beograd i Voždovac, kao i predlozima odluka o izradi ili izmeni i dopuni planova detaljne regulacije za delove opština Zemun, Palilula, Zvezdara, Rakovica.

Pred odbornicima su i izmene Odluke o određivanju zona na teritoriji Beograda, izmene Odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i izmena Odluke o određivanju akustičkih zona na teritoriji grada.

Na dnevnom redu su i izmena Odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda, izmena i dopune Odluke o komunalnom redu, izmena Odluke o komunalnoj inspekciji, kao i izmene Odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu.

Raspravljaće se i o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2022. godinu JKP GSP „Beograd“.

Takođe, razmatraće se i dopuna Odluke o osnivanju javnog komunalnog preduzeća za upravljanje parkovima i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica – „Beogradski park“.

Na dnevnom redu je i izmena Odluke o promeni Osnivačkog akta ustanove socijalne zaštite „Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju“, te Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut pozorišta KPGT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.