U trendu

Počela sednica Skupštine grada Beograda

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati, a na dnevnom redu su urbanistički planovi, olakšice za ugostitelje kako bi lakše prevazišli situaciju u kojoj se nalaze zbog epidemije korona, kao i predlog da sva taksi vozila u naredne tri godine budu unificirana, odnosno bele boje.

Tačka koja se odnosi na ugostitelje podrazumeva da će svi ugostitelji koji koriste objekte u vlasništvu Grada Beograda biti oslobođeni plaćanja zakupa za mesec maj, kao i plaćanja nadoknade za postavljanje bašti ugostiteljskih objekata za jun i jul.

To se odnosi samo na bašte koje su legalne i prijavljene, odnosno imaju dozvolu za postavljanje od opština.

Značajna tačka dnevnog reda je i ona koja se tiče taksi vozila, a podrazumeva da sva taksi vozila u naredne tri godine budu unificirana kako bi bila lako prepoznatljiva i obeležena.

Na dnevnom redu sednice je i nekoliko planskih akata među kojma su izmene i dopune Plana detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe između te ulice i Borisavljevićeve, Piroćančeve i Bože Jankovića, zatim Predlog plana detaljne regulacije za deo Orlovskog naselja u Mirijevu i Predlog plana detaljne regulacije za kompleks „West 65“ na Novom Beogradu.

Pred odbornicima je i Odluka o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije naselja Banjica-kompleks između ulica Crnotravske, Bulevara Jugoslovenske armije, Beranske, Borske i Kaljavog potoka na opštini Voždovac – I faza, za deo bloka 3.

Pred odbornicima je i predlog odluke o otpisu i konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu preduzeća za vodne puteve „Ivan Milutinović“, kao i predlog odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu grafičkog preduzeća „Kompanija Štamparija borba“, sa stanjem na dan 21. jun 2019. godine, sa pripadajućom kamatom do 18. februara ove godine.

Na dnevnom redu su i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2021. godinu za gradska preduzeća GSO „Beograd“ i „Parking servis“, izveštaj o stepenu realizacije programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, kao i izveštaj o radu gradskog pravobranilaštva grada Beograda za period od 1. januara do 31. decembra prošle godine.

Pred odbornicima je i predlog rešenja o davanju saglasnosti na statut apotekarske ustanove – apoteka „Beograd, predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o dopuni statuta javnog preduzeća za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad Beograd „Beogradska tvrđava“, kao i predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP „Infostan tehnologije“.

Odbornici će po skraćenom postupku odlučivati o predlogu rešenja o razrešenju i imenovanju direktora, v.d. direktora i članova upravnih i nadzornih odbora u pojedinim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, kao i razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u nekim osnovnim i srednjim školama na teritoriji prestonice.

Sednica gradskog parlamenta održava se u Sava centru, ispred kojeg predstavnici opozicije imaju konferenciju za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.