U trendu

Počela sednica Skupštine grada Beograda

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati, a najvažnija tačka dnevnog reda je rebalanas budžeta koji se donosi zbog povećanja prihoda grada.

Prihodi su povećani za 8,5 odsto, to jest za 10, 2 milijarde dinara u odnosu na gradski budžet koji je usvojen početkom godine.

Na dnevnom redu su i rebalans programa poslovanja javnih preduzeća, kao i uređenje splavova koje će biti definisano novom odlukom koja treba treba da propiše u kojim zonama splavovi mogu da budu postavljeni, koje vrste, gde će biti vezovi za čamce…

Pred odbornicima je i nekoliko tačaka koje se odnose na pitanje zaštite životne sredine među kojima i Predlog lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda 2021-2030. godine, kojim je predviđeno kako će se u budućnosti tretirati otpad i vršiti reciklaža.

Raspravljaće se i o Predlogu akcionog plana za zeleni grad, Predlogu akcionog plana za održive izvore energije i klimu, Predlogu plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd i Predlogu odluke o uslovima i načinu finansiranja, odnosno sufinansiranja projekata od javnog interesa iz oblasti zaštite životne sredine, a koje realizuju udruženja na teritoriji grada Beograda.

Odbornici će odlučivati i o urbanističkim planovima među kojima su predlozi planova detaljne regulacije područja između ulica Preševske, Batutove i Milana Rakića i granice kompleksa Osnovne škole „Veljko Dugošević” i područja između obilaznog autoputa i kružnog puta kod naselja Kijevo, kao i Predlog plana detaljne regulacije za blok između ulica Miloja Đaka, Mihaila Avramovića i Omladinske.

Razmatraće se i Predlog plana detaljne regulacije za deo područja zapadno od Ulice Tošin bunar, gradske opštine Zemun i Novi Beograd.

Pred odbornicima su i izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, izmena i dopuna Odluke o određivanju komunalnih delatnosti i izmene i dopune Odluke o oglašavanju na teritoriji grada Beograda.

Na dnevnom redu su i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na aneks 1 javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije za finansiranje nabavke, postavljanja i održavanja pokretnih stepenica i liftova za invalide, rekonstrukcije i održavanja delova podzemnih prolaza i nabavke.

Odlučivaće se i o postavljanju i povezivanju digitalnih kamera i opreme za snimanje i prikupljanje informacija o saobraćaju i softvera za upravljanje saobraćajem u gradu Beogradu.

Odbornici će odlučivati i o Predlogu zaključka o usvajanju izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Beograda za 2020. godinu i o Predlogu odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju stanice komprimovanog prirodnog gasa u gradu Beogradu i snabdevanje i distribucija komprinovanim prirodnim gasom.

Na dnevnom redu su i Predlog odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za izbor korisnika sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja inovativnih delatnosti, kao i o Predlog izveštaja o radu Saveta za zdravlje Grada Beograda za 2020. godinu.

Sednica gradskog parlamenta održava se u Centru „Sava“, a ispred su u toku konferencije za medije predstavnika opozicije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.