U trendu

ZavrÅ¡en deseti protest ‘Srbija protiv nasilja’, novo okupljanje u utorak ispred Specijalnog suda

Okončan deseti protest Srbija protiv nasilja

Deseti beogradski protest „Srbija protiv nasilja“ zavrÅ¡en je večeras ispred Policijske uprave za Grad Beograd, odakle je pozvano na naredno okupljanje u utorak, 11. jula ispred Specijalnog suda, gde bi inspektor DuÅ¡an Mitić trebalo da nastavi svedočenje u slučaju Jovanjica.

Krajnje odrediÅ¡te danaÅ¡njeg protesta koji je u 19 časova počeo ispred Doma Narodne skupÅ¡tine, bila je upravo Policijska uprava kako bi se iskazala podrÅ¡ka inspektorima DuÅ¡anu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, zasluÅŸnim za procesuiranje slučaja Jovanjica, imanja na kojem je nađena plantaÅŸa marihuane.

Ispred samog ulaza u zgradu uprave bilo je svega nekoliko policajaca, udaljenih tridesetak metara od učesnika protesta, a razdvajala ih je ograda oko Policijske uprave.

Na zidu zgrade Policijske uprave projektovane su velike slike ministra unutraÅ¡njih poslova Bratislava GaÅ¡ića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok su preko razglasa emitovane njihove izjave, najčešće GaÅ¡ićeva u kojoj je objasnio svoju komunikaciju sa Predragom Koluvijom, optuÅŸenim kao vlasnikom plantaÅŸe marihuane Jovanijca.

Učesnici protesta su pozvani da uključe svetla mobilnih telefona, Å¡to su učinili u velikom broju uz poruku „Mi smo svetlo, oni su tama“.

Grupa studenata je neometano od policajaca nedaleko od zgrade postavila kutiju u kojoj je, kako su objasnili reporteru agencije Beta, „trava“, s natpisom „Pod zaÅ¡titom drÅŸave“ i „Jovanjica“.

Okupljeni su skandirali i „Kaća, Kaća!“, u znak podrÅ¡ke policijskoj sluÅŸbenici Katarini Petrović, a povremeno su uzvikivali i „Vučiću odlazi!“ i „Dovoljno nas ima!“. Transparente koji su predvodili kolonu nosili su studenti, a sa razglasa je emitovana i pesma „Računajte na nas“.

Učesnici protestne povorke ispred RTS-a

Učesnici večeraÅ¡nje povorke protesta „Srbija protiv nasilja“ zastali su ispred zgrade RTS-a glasno protestujući i skandirajući „Ostavke, ostavke!“, na putu ka zgradi Policijske uprave za Grad Beograd, koja je cilj danaÅ¡njeg građanskog protesta. Na čelu kolone učesnici, mahom studenti, nose velike transparente „Srbija protiv nasilja“ i „Studenti protiv nasilja“.

U Kragujevcu blokada raskrsnice kod ‘Rode’

Učesnici protesta u Kragujevcu „Srbija protiv nasilja“ blokirali su oko 19.00 sati raskrsnicu kod „Rode“, gde prolazi put od Smedereva ka Kraljevu.

Oni su do mesta gde je blokiran saobraćaj doÅ¡li iz pravca Đačkog trga, gde je ispred Prve kragujevačke gimnazije organizovano okupljanje, zatim ulicom Branka Radičevića, Glavnom do raskrsnice kod „Å tafete“, a onda ulicama Nikole PaÅ¡ića, Zorana Djindjića i Save Kovačevića do raskrsnice kod „Rode“.

Tokom poovorke su skandirali „Vučiću odlazi“, a kod zgrade BIA su uzvikivali „Uhapsite Vučića“.

Ekološki aktivista Miloš Srejović je rekao da su gradjani prinudjeni da se na ulici bore protiv nasilja.

„Nasilje dolazi sa svih strana, iz medija, sa skupÅ¡tinske govornice, gde poslanici vladajuće koalicije najstraÅ¡nije napadaju i vredjaju svakog ko im se na bilo koji način suprotstavi. Na ulici u vidu mercedes meklarena i narandÅŸstog lamborginija predsednikovih kumova, a usudiću se da kaÅŸem da je nasilje i seča lipa na trgu Radomora Putnika u Kragujevcu“, rekao je Srejović.

Poručio je da logičan rezultat vladavine nasilja moraju biti pune stranice „crne hronike“, svakodnevna ubistva, ekspanzija porodičnog nasilja i femicida, kao i masovna ubistva čije su ÅŸrtve deca.

Srejović je rekao da je kao ekološki aktivista učestvovao na brojnim protestima i blokadama na kojima su se branile reke, šume i planine, ali i sela i kuće i imanja.

„Najčešće pitanje koje sam dobijao tad abilo je – Å¡ta vi mislite Å¡ta moÅŸete da uradite protiv korporacija, investitora bliskih vlasti, protiv drÅŸave. Uglavnom sam odgovarao sa – pogledajte Å¡ta smo do sada uradili“, kazao je Srejović.

Minut ćutanja za čuvara Zejtinlika i ubijene u Beogradu

Deseti protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu počeo je minutom ćutanja za nedavno umrlog čuvara Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđa Mihailovića i za nekoliko osoba ubijenih u Beogradu tokom prethodne nedelje.

Kako je ranije najavljeno, cilj danaÅ¡njeg protesta je da se pruÅŸi podrÅ¡ka beogradskim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i DuÅ¡anu Mitiću koji su otkrili marihuanu na imanju Jovanjica.

Voditelj i komentator Smiljan Banjac kazao je sa improvizovane bine na kamionu ispred Doma Narodne skupÅ¡tine Srbije da sa danaÅ¡njeg skupa ÅŸele da poÅ¡alju poruku da su građani Srbije uz inspektore Milenkovića i Mitića.

„PoraÅŸavajuće je Å¡to mi građani moramo da stajemo u zaÅ¡titu policajaca, samo zato Å¡to ÅŸele da časno rade svoj posao. To je duÅŸnost svih nas, jer su Milenković i Mitić, kao i policajka iz Valjeva Katarina Petrović radili u javnom interesu kako bi nas zaÅ¡titili. Samo sa takvim ljudima se moÅŸemo nadati Srbiji bez nasilja“, rekao je Banjac.

Pozvao je građane u utorak u 9 časova ispred Specijalnog suda da bi podrÅŸali inspektora Mitića koji nastavlja svedočenje u slučaju Jovanjica.

Pre govora, kao i na svim prethodnim protestima, sa razglasa je emitovana kompozicija „Emocije“, koju je napisao učenik Andrija Čikić, jedan od ubiijenih u beogradskoj Osnovnoj Å¡koli „Vladislav Ribnikar“ početkom maja.

Posle govora planirana je protestna poovorka do Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana, da bi građani, kako su najavili organizatori, pruÅŸili podrÅ¡ku časnim policajcima, a posebno dvojici inspektora koji su otkrili marihuanu na poljoprivrednom imanju Jovanjica, a sledeće nedelje treba da svedoče na suđenju.

Tepić (SSP): Policajku Katarinu Petrović samo javnost moÅŸe da zaÅ¡titi

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da samo javnost moÅŸe da zaÅ¡titi policijsku sluÅŸbenicu iz Valjeva Katarinu Petrović koja je prvobitno pritvorena, a potom puÅ¡tena da se brani sa slobode.

„Nju samo javnost moÅŸe da zaÅ¡titi, kao i inspektore DuÅ¡ana Mitića i Slobodana Milenkovića“, rekla je Tepić za agenciju Beta na protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu.

Po njenim rečima, policajka Petrović je tek po izlasku iz pritvora shvatila koliku podršku ima.

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović uhapšena je 3. jula zbog toga što je Mariniki Tepić dostavila policijski izveštaj o udesu kojeg je pod uticajem alkohola i droge izazvao kum predsednika Srbije, Nikola Petrović, o kome je prethodno Tepić govorila u Skupštini Srbije.

Oslobođena je iz pritvora u petak, poÅ¡to je u Valjevu odrÅŸan „Protest protiv nasilja“, na kojem je zahtevano njeno oslobađanje, i najavljen odlazak u Beograd ako do toga ne dođe.

ViÅ¡e tuÅŸilaÅ¡tvo u Beogradu je preinačio krivično delo za koje se Katarina Petrović tereti, od odavanja sluÅŸbene tajne u odavanja poverljive informacije, čime je postupak protiv nje prebačen u Osnovno tuÅŸilaÅ¡tvo u Valjevu.

Počelo okupljanje građana

Ispred Doma Narodne skupÅ¡tine Srbije večeras se okupljaju učesnici desetog protesta „Srbija protiv nasilja“ koji bi uskoro trebalo da počne, a kolovoz je blokiran oko Trga Nikole PaÅ¡ića neÅ¡to pre 19.00 sati.

Okupljeni i oni koji stalno pristiÅŸu nose transparente „Nasilje je kad RTS laÅŸe“, „Nasilje je kad proganjaÅ¡ poÅ¡tene policajce“, „Najveće nasilje u naÅ¡em druÅ¡tvu su Aleksandar Vučić i SNS“, a čuju se piÅ¡taljke i vuvuzele.

Donet je i veliki transparent „Studenti protiv nasilja“.

Prekoputa SkupÅ¡tine, u Pionirskom parku koji je deli od zgrade PredsedniÅ¡tva, postavljena je mala izloÅŸba sa desetak slika ministra unutraÅ¡njih poslova Bratislava GaÅ¡ića i predsednika Aleksandra Vučića, sa citatima njihovih izjava.

Na slici GaÅ¡ića je, između ostalih, i njegov citat „Jedna jedina je poruka bila“, koji se odnosi na njegovu komunikaciju sa Predragom Koluvijom optuÅŸenim da je vlasnik najveće plantaÅŸe marihuane u Srbiji, na imanju Jovanjica.

Kraj slike Vučića je njegova izjava „GaÅ¡ić je moj krajnje odani prijatelj“.

IzloÅŸbu su priiredili studenti koji su poneli transparente „10 za hrabrost“, „Studenti ne ćute“ i „PoloÅŸićemo ovaj ispit“.

Organizatori su najavili da će učesnici „Protesta protiv nasilja“ danas u povorci otići do Policijske uprave za Grad Beograd, a usput se na kratko zaustaviti ispred Radio-Televizije Srbije u Takovskoj ulici, gde će podsetiti na svoj zahtev za smenjivanje rukovodstva javnog medijskog servisa.

Među zahtevima protesta koji tehnički organizuje deo proevropske opozicije, je i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, gaÅ¡enje tabloida koji promoviÅ¡u govor mrÅŸnje i smenjivanje članova Saveta REM-a.

TraÅŸe se i ostavke ministra unutraÅ¡njih poslova Bratislava GaÅ¡ića i direktora Bezdbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.