U trendu

Završen deseti protest ‘Srbija protiv nasilja’, novo okupljanje u utorak ispred Specijalnog suda

Okončan deseti protest Srbija protiv nasilja

Deseti beogradski protest „Srbija protiv nasilja“ završen je večeras ispred Policijske uprave za Grad Beograd, odakle je pozvano na naredno okupljanje u utorak, 11. jula ispred Specijalnog suda, gde bi inspektor Dušan Mitić trebalo da nastavi svedočenje u slučaju Jovanjica.

Krajnje odredište današnjeg protesta koji je u 19 časova počeo ispred Doma Narodne skupštine, bila je upravo Policijska uprava kako bi se iskazala podrška inspektorima Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, zaslužnim za procesuiranje slučaja Jovanjica, imanja na kojem je nađena plantaža marihuane.

Ispred samog ulaza u zgradu uprave bilo je svega nekoliko policajaca, udaljenih tridesetak metara od učesnika protesta, a razdvajala ih je ograda oko Policijske uprave.

Na zidu zgrade Policijske uprave projektovane su velike slike ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok su preko razglasa emitovane njihove izjave, najčešće Gašićeva u kojoj je objasnio svoju komunikaciju sa Predragom Koluvijom, optuženim kao vlasnikom plantaže marihuane Jovanijca.

Učesnici protesta su pozvani da uključe svetla mobilnih telefona, što su učinili u velikom broju uz poruku „Mi smo svetlo, oni su tama“.

Grupa studenata je neometano od policajaca nedaleko od zgrade postavila kutiju u kojoj je, kako su objasnili reporteru agencije Beta, „trava“, s natpisom „Pod zaštitom države“ i „Jovanjica“.

Okupljeni su skandirali i „Kaća, Kaća!“, u znak podrške policijskoj službenici Katarini Petrović, a povremeno su uzvikivali i „Vučiću odlazi!“ i „Dovoljno nas ima!“. Transparente koji su predvodili kolonu nosili su studenti, a sa razglasa je emitovana i pesma „Računajte na nas“.

Učesnici protestne povorke ispred RTS-a

Učesnici večerašnje povorke protesta „Srbija protiv nasilja“ zastali su ispred zgrade RTS-a glasno protestujući i skandirajući „Ostavke, ostavke!“, na putu ka zgradi Policijske uprave za Grad Beograd, koja je cilj današnjeg građanskog protesta. Na čelu kolone učesnici, mahom studenti, nose velike transparente „Srbija protiv nasilja“ i „Studenti protiv nasilja“.

U Kragujevcu blokada raskrsnice kod ‘Rode’

Učesnici protesta u Kragujevcu „Srbija protiv nasilja“ blokirali su oko 19.00 sati raskrsnicu kod „Rode“, gde prolazi put od Smedereva ka Kraljevu.

Oni su do mesta gde je blokiran saobraćaj došli iz pravca Đačkog trga, gde je ispred Prve kragujevačke gimnazije organizovano okupljanje, zatim ulicom Branka Radičevića, Glavnom do raskrsnice kod „Štafete“, a onda ulicama Nikole Pašića, Zorana Djindjića i Save Kovačevića do raskrsnice kod „Rode“.

Tokom poovorke su skandirali „Vučiću odlazi“, a kod zgrade BIA su uzvikivali „Uhapsite Vučića“.

Ekološki aktivista Miloš Srejović je rekao da su gradjani prinudjeni da se na ulici bore protiv nasilja.

„Nasilje dolazi sa svih strana, iz medija, sa skupštinske govornice, gde poslanici vladajuće koalicije najstrašnije napadaju i vredjaju svakog ko im se na bilo koji način suprotstavi. Na ulici u vidu mercedes meklarena i narandžstog lamborginija predsednikovih kumova, a usudiću se da kažem da je nasilje i seča lipa na trgu Radomora Putnika u Kragujevcu“, rekao je Srejović.

Poručio je da logičan rezultat vladavine nasilja moraju biti pune stranice „crne hronike“, svakodnevna ubistva, ekspanzija porodičnog nasilja i femicida, kao i masovna ubistva čije su žrtve deca.

Srejović je rekao da je kao ekološki aktivista učestvovao na brojnim protestima i blokadama na kojima su se branile reke, šume i planine, ali i sela i kuće i imanja.

„Najčešće pitanje koje sam dobijao tad abilo je – šta vi mislite šta možete da uradite protiv korporacija, investitora bliskih vlasti, protiv države. Uglavnom sam odgovarao sa – pogledajte šta smo do sada uradili“, kazao je Srejović.

Minut ćutanja za čuvara Zejtinlika i ubijene u Beogradu

Deseti protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu počeo je minutom ćutanja za nedavno umrlog čuvara Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđa Mihailovića i za nekoliko osoba ubijenih u Beogradu tokom prethodne nedelje.

Kako je ranije najavljeno, cilj današnjeg protesta je da se pruži podrška beogradskim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću koji su otkrili marihuanu na imanju Jovanjica.

Voditelj i komentator Smiljan Banjac kazao je sa improvizovane bine na kamionu ispred Doma Narodne skupštine Srbije da sa današnjeg skupa žele da pošalju poruku da su građani Srbije uz inspektore Milenkovića i Mitića.

„Poražavajuće je što mi građani moramo da stajemo u zaštitu policajaca, samo zato što žele da časno rade svoj posao. To je dužnost svih nas, jer su Milenković i Mitić, kao i policajka iz Valjeva Katarina Petrović radili u javnom interesu kako bi nas zaštitili. Samo sa takvim ljudima se možemo nadati Srbiji bez nasilja“, rekao je Banjac.

Pozvao je građane u utorak u 9 časova ispred Specijalnog suda da bi podržali inspektora Mitića koji nastavlja svedočenje u slučaju Jovanjica.

Pre govora, kao i na svim prethodnim protestima, sa razglasa je emitovana kompozicija „Emocije“, koju je napisao učenik Andrija Čikić, jedan od ubiijenih u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ početkom maja.

Posle govora planirana je protestna poovorka do Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana, da bi građani, kako su najavili organizatori, pružili podršku časnim policajcima, a posebno dvojici inspektora koji su otkrili marihuanu na poljoprivrednom imanju Jovanjica, a sledeće nedelje treba da svedoče na suđenju.

Tepić (SSP): Policajku Katarinu Petrović samo javnost može da zaštiti

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da samo javnost može da zaštiti policijsku službenicu iz Valjeva Katarinu Petrović koja je prvobitno pritvorena, a potom puštena da se brani sa slobode.

„Nju samo javnost može da zaštiti, kao i inspektore Dušana Mitića i Slobodana Milenkovića“, rekla je Tepić za agenciju Beta na protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu.

Po njenim rečima, policajka Petrović je tek po izlasku iz pritvora shvatila koliku podršku ima.

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović uhapšena je 3. jula zbog toga što je Mariniki Tepić dostavila policijski izveštaj o udesu kojeg je pod uticajem alkohola i droge izazvao kum predsednika Srbije, Nikola Petrović, o kome je prethodno Tepić govorila u Skupštini Srbije.

Oslobođena je iz pritvora u petak, pošto je u Valjevu održan „Protest protiv nasilja“, na kojem je zahtevano njeno oslobađanje, i najavljen odlazak u Beograd ako do toga ne dođe.

Više tužilaštvo u Beogradu je preinačio krivično delo za koje se Katarina Petrović tereti, od odavanja službene tajne u odavanja poverljive informacije, čime je postupak protiv nje prebačen u Osnovno tužilaštvo u Valjevu.

Počelo okupljanje građana

Ispred Doma Narodne skupštine Srbije večeras se okupljaju učesnici desetog protesta „Srbija protiv nasilja“ koji bi uskoro trebalo da počne, a kolovoz je blokiran oko Trga Nikole Pašića nešto pre 19.00 sati.

Okupljeni i oni koji stalno pristižu nose transparente „Nasilje je kad RTS laže“, „Nasilje je kad proganjaš poštene policajce“, „Najveće nasilje u našem društvu su Aleksandar Vučić i SNS“, a čuju se pištaljke i vuvuzele.

Donet je i veliki transparent „Studenti protiv nasilja“.

Prekoputa Skupštine, u Pionirskom parku koji je deli od zgrade Predsedništva, postavljena je mala izložba sa desetak slika ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsednika Aleksandra Vučića, sa citatima njihovih izjava.

Na slici Gašića je, između ostalih, i njegov citat „Jedna jedina je poruka bila“, koji se odnosi na njegovu komunikaciju sa Predragom Koluvijom optuženim da je vlasnik najveće plantaže marihuane u Srbiji, na imanju Jovanjica.

Kraj slike Vučića je njegova izjava „Gašić je moj krajnje odani prijatelj“.

Izložbu su priiredili studenti koji su poneli transparente „10 za hrabrost“, „Studenti ne ćute“ i „Položićemo ovaj ispit“.

Organizatori su najavili da će učesnici „Protesta protiv nasilja“ danas u povorci otići do Policijske uprave za Grad Beograd, a usput se na kratko zaustaviti ispred Radio-Televizije Srbije u Takovskoj ulici, gde će podsetiti na svoj zahtev za smenjivanje rukovodstva javnog medijskog servisa.

Među zahtevima protesta koji tehnički organizuje deo proevropske opozicije, je i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i smenjivanje članova Saveta REM-a.

Traže se i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezdbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)