U trendu

Završen protest Srbija protiv nasilja, uspostavljen saobraćaj kod Vlade Srbije

Saobraćaj u centru Beograda ispred skupštine Srbije bio je obustavljen uoči početka 15. po redu protesta „Srbija protiv nasilja“.

Večerašnji protest, koji je okončan nešto pre 22 sata, se, po najavama oganizatora, ticao institucionalnog i verbalnog nasilja u Bačkoj Palanci.

Okupljeni na protestu „Srbija protiv nasilja“ krenuli su nešto posle 20 sati u protestnu šetnju do zgrade vlade Srbije, a nosili su transparente kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta.

Kako je javio reporter agencije Beta, okupljeni su ispunili plato ispred skupštine Srbije kao i prostor ispred Skupštine grada Beograda, a svoje nezadovoljstvo aktuelnim vlastima izražavaju i duvanjem u pištaljke.

Moderator protesta „Srbija protiv nasilja“ Smiljan Banjac pozvao je prethodno, na početku protesta, okupljene da minutom ćutanja odaju poštu svim žrtvama femicida, ne samo u Srbiji nego i na zapadnom Balkanu, i izrazio je solidarnost sa ljudima koji protestuju protiv nasilja u Bosni i Hercegovini, povodom ubistva žene u Gradačcu kod Tuzle koju je ubio bivši muž, i prenosio to na društvenim mrežama.

Banjac je kazao da građani na protestu „Srbija protiv nasilja“ 15 nedelja traže da žive u zemlji bez nasilja, a da je prethodnih 15 nedelja „svaka nas je iznova podsetila zašto ne smemo da odustanemo“.

On je, obraćajući se prisutnima ispred skupštine Srbije, rekao i da „niko nema pravo da traži od građana Bačke Palanke da prestanu sa protestima i prestanu da traže odgovornost nadležnih, pre svega predsednika opštine i kriznog štaba, i nadležnih u Elektroprivredi“.

„Tragedija je mogla biti sprečena samo da je neko radio svoj posao“, rekao je Banjac.

Govoreći o porodičnom nasilju koje je preživela od bivšeg supruga, Dušica Sremčević iz Kraljeva je rekla da „nije postala broj“ samo zahvaljujući podršci ljudi preko društvenih mreža, i medijima.

„Da nije bilo novinara verujem da bi sada bila samo broj“, rekla je Sremčević koja je zatim ispričala da je bivši suprug pretukao do nesvesti ispred stana koji je iznajmljivala i u kome je živela sa njihova dva sina, zbog čega je bio osuđen na samo tri meseca zatvora je je sud okarakterisao da su u pitanju „lakše telesne povrede“, iz koga je i pušten nakon što je njegov advokat uložio žalbu.

Sremčević je rekla da ga je zatim tužila za nadoknadu štete, zbog tri polomljena zuba i drugih povreda, nakon čega je bivši muž u pozivu telefonom mlađem detetu poručio da će „ostati bez oba roditelja“ ako ne povuče tužbu, i da je spreman da „ubije još 20 ljudi“.

Ona je navela da je razgovor snimala i da je prijavila policiji, kao i da je nasilnik trenutno u pritvoru 30 dana.

„Šta će biti posle tih 30 dana i da li ću ceo život da živim u ovoj zemlji gde kaže da će da me ubije i moju decu i još 20 ljudi“, upitala je Sremčević.

Branislava Tatić iz Bačke Palanke je rekla da se obraća u ime „svih nezadovoljnih ogorčenih i ljutih građana“ te opštine, a da je „direktan povod smrt dečaka (13) stradalog od strujnog udara posledica neobezbeđenih pokidanih kablova 31. jula posle neviđenih oluja“.

„Vredan, zdrav dečak stradao je zbog nerada, neznanja, nezainteresovanosti, neodgovornosti lokalnih moćnika koji su bili dužni da to spreče. Nisu sprečili ni posle 27 poziva građana Bačke Palanke koji su na to ukazivali“, rekla je Tatić i dodala da su u isto vreme bili raščićeni prostori ispred kuća i imanja lokalnih funkcionera, pa i predsednika opštine Branislava Šušnice, koji je bio i na čelu kriznog štaba.

„Nije rečeno ni kako ni šta da radimo ili ne radimo. Zvanično je prijavljeno 5.335 oštećenih kuća u Bačkoj Palanci i 70 objekata javne namene. Grad je izgledao strašno kao i pojedina sela“, rekla je Tatić.

Ona je kazala da je premijerka Srbije Ana Brnabić „sama rekla da je Bačka Palanka ‘srpski Bahmut'“, ali da nije našla za shodno ni ona ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić da pošalju vojsku da pomogne, iako su pripadnici vojske slati u Grčku i Sloveniju da pomognu u tamošnjim prirodnim katastrofama.

Učesnici protesta oko 21 čas stigli ispred vlade Srbije

Oko 21 čas učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ stigli su do zgrade vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, gde je obustavljen saobraćaj.

Prethodno su krenuli sa platoa ispred narodne skupštine, odakle su se kretali preko Terazija, zatim Ulicom kralja Milana pored Predsedništva, i Ulicom kneza Miloša kojom su se spustili do zgrade vlade.

Tokom šetnje građani su iskazivali nezadovoljstvo radom vlasti, a dok su prolazili pored zgrade Predsedništva, zviždali su u pištaljke i skandirali „Vučiću odlazi“.

Grbović (PSG): Smena vlasti jedini način da se zaustavi institucionalno i verbalno nasilje

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenio je večeras, na protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu, da je smena vlasti jedini način da se zaustavi institucionalno i verbalno nasilje.

On je kazao agenciji Beta da vlast posle svih tragedija nije shvatila da je potrebno da promeni sebe i, kako je kazao, način na koji vodi politiku i obraća se ljudima.

Prema njegovim rečima, vlast nastavlja sa istim načinom ponašanja, i u institucijama, i van njih.

Zato je, kako je kazao, na građanima da i jačim institucionalnim pritiskom, ne dopuste da sa takvim delovanjem nastave.

„Na političarima je da pomognu i da ne dozvole da dominantne teme poput bezbednosti, kulture, životnog standarda, životne sredine, budu potisnute raznim banalnostima“, rekao je Grbović.

Završen protest Srbija protiv nasilja, uspostavljen saobraćaj kod Vlade Srbije

Protest „Srbija protiv nasilja“ je završen nešto pre 22 sata, a saobraćaj ispred zgrade vlade Srbije je potom uspostavljen.

Prethodno je studentkinja Emilija Milenković kazala da iako mnogo mladih napušta Srbiju, neki žele i da ostanu i da se, kako je dodala, u državi bore za demokratiju.

Ona je sa improvizovane govornice na kamionu navela da mladi moraju da menjaju sistem ako žele da ostanu u Srbiji.

„Za to moramo da se izborimo na ulici, jer želimo da se borimo za demokratiju“, kazala je ona.

Okupljeni su prethodno, ispred zgrade vlade, skandirali „Ostavke, ostavke“, a povicima „Ua“ i zviždanjem iskazivali nezadovoljstvo radom kabineta premijerke Ane Brnabić.

Po običaju, ispred zgrade vlade, postavljene su lutke u zatvorskim odelima, dok su među okupljenima preovladavali transparenti kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta.

Večerašnji protest je počeo na platou ispred narodne skupštine, odakle je kolona sa transparentima „Srbija protiv nasilja“ i „Studenti protiv nasilja“, prošla pored zgrade predsedništa i stigla do zgrade vlade.

Skup je protekao bez incidenata, a policija je regulisala saobraćaj na trasi šetnje i u okolnim ulicama.

Protest „Srbija protiv nasilja“ organizuje deo proevropske opozicije, koja navodi da protest nije stranački već građanski a da su oni tehnički organizatori.

Među zahtevima iznetim na prvom protestu „Srbija protiv nasilja“, koji je održan 8. maja, su zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama „koje sluđuju građane“, kao što su Pink i Hepi, smena svih članova Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, smena rukovodstva RTS-a i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina „jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih“.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ organizovani su nakon dva masovna ubistva koja su se 3. i 4. maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 20 osoba, među kojima je najviše dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.