U trendu

Počelo sudjenje za ugrožavanje bezbednosti novinarke Jelene Zorić

Sudjenje za ugrožavanje bezbednosti novinarke Jelene Zorić u kojem je okrivljeni advokat Svetislav Bojić, branilac Predraga Koluvije u slučaju „Jovanjica“ danas je počelo u Palati pravde.

Kako je Udruženju novinara Srbije (UNS) rečeno iz Drugog osnovnog tužilaštva, na ročištu je izložen optužni predlog, predloženi su dokazi i izneta uvodna reč branioca.

Advokat Dragoljub Djordjević, pravni zastupnik Jelene Zorić je ispred Palate pravde rekao da sud postupak vodi kao hitan jer se radi o krivičnom delu u vezi sa obavljanjem javne delatnosti, u ovom slučaju novinarstva i da je zbog toga odlučeno da odmah bude uzeta izjava okrivljenog.

„Bojić je odbio da da odbranu tražeći od suda da pribavi video snimke sa sigurnosnih kamera ispred Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, uprkos tome što je u spisima predmeta dopis straže da se snimci čuvaju samo 23 dana i da nisu u mogućnosti da ih dostave“, rekao je Djordjević.

On je dodao da je sud konstatovao da Bojić ne želi da da svoju odbranu, a zatim je pročiitan njegov iskaz dat u postupku tužilačke istrage.

Prema njegovim rečima, Jelena Zorić biće saslušana nakon izvodjenja dokaza koji su predloženi od strane odbrane i tužilaštva.

„Biće zatraženi i spisi disciplinskog postupka od strane disciplinskog tužioca Advokatske komore Beograda. Prema mojim saznanjima, koja ne mogu da potvrdim 100 odsto, mislim da je podignuta optužnica u disciplinskom postupku protiv kolege Bojića u Advokatskoj komori Beograda“, rekao je Djordjević.

Branilac okrivljenog, advokatica Kristina Pavlović rekla je UNS-u da Bojić nije pretio novinarki i da u ovom slučaju nema krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti.

Ona je navela da pretnja, kako je to odredjeno i sudskom praksom, mora biti konkretna i direktna na život i telo oštećenog lica, a da , kako je ukazala, „toga u ovom slučaju nema“.

Pavlović je prenela da je u uvodnoj reči istakla da su u toku istrage od strane tužilaštva grubo kršena prava okrivljenog, a pre svega pretpostavka nevinosti.

„Tužilaštvo nije prihvatilo ni izvelo nijednu dokaznu radnju predloženu od strane odbrane: nisu saslušani svedoci, kolege advokati koji su bili neposredno prisutni, niti je saslušan Koluvija iako navodne reči koje se stavljaju na teret okrivljenom da je izgovorio, nisu u stvari njegove reči nego su navodno prenošenje tudjih reči“, rekla je Pavlović.

Ona je kao najbitniji momenat sudjenja istakla da se saznalo da je tužilaštvo kasno tražilo snimke sigurnosnih kamera koje pokrivaju Specijalni sud i da oni više ne poseduju snimke od 28. i 29. decembra 2020. godine.

„Nakon što je to saznao okrivljeni je odbio da da svoju odbranu jer je revoltiran postupanjem tužilaštva i policije. Tražio je da sud naloži dostavljanje snimaka jer oni su direktan dokaz da se taj dogadjaj nije desio na način na koji je opisan u optužnici i zatražio da sud pribavi izveštaj od ministarstva koliko se čuvaju snimci sa sigurnosnih kamera“, rekla je Pavlović.

Novinarki Jeleni Zorić ispred Specijalnog suda je, kako su ranije pisali mediji, advokat Svetislav Bojić prvo 28. decembra rekao: „Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića'“.

Istog dana, izmedju ostalog, rekao je i da nije dobro prošao „ko god se o Pedju ogrešio“.

A zatim i 29. decembra, takodje, dok je bila na novinarskom zadatku rekao: „Zamalo da Pedji danas bude ukinut pritvor, a Pedja te je puno, puno pozdravio“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.