U trendu

Protest protiv nasilja okončan ispred Republičkog tužilaštva: Šta ste uradili da se ne ponovi

Na platou ispred Skupštine Srbije počeo je 24. po redu protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu čiji će učesnici, kako je najavjeno, ići do sedišta Republičkog javnog tužilaštva na čijem je čelu Zagorka Dolovac.

Kako javlja reporter agencije Beta, saobraćaj ispred Skupštine Srbije je zaustavljen, a okupljeni nose ispisane poruke među kojima su „Vetrovi slobode“, „Krimose odnose“, „Naša je borba za demokratiju“ i „Truzilastvo radi za Vučića“.

Protest protiv nasilja pred tužilaštvom: Šta ste uradili da se ne ponovi

Pred sedištem Republičkog javnog tužilaštva, gde se zaustavila protestna kolona „Srbija protiv nasilja“, studenti su večeras istakli veliki transparent „Šta ste uradili da se ne ponovi“, misleći na majski zločin u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladimir Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

„Da bismo se osećali bezbedno, a ne oni koji skrivaju afere, pokažimo im gde im je mesto 17. decembra“, poručio je moderator skupa Smiljan Banjac.

On je rekao da se građani ovog puta ne obraćaju Zagorki Dolovac, kao na nekim od ranijih protesta, jer je ona u „hibernaciji“, već da šalju poruku višem javnom tuiocu u Beogradu Nenadu Stefanoviću.

Banjac je, govoreći o njegovoj biografiji, rekao i da je Stefanović „odbio da proveri navode Veljka Belivuka na suđenju, koji je tvrdio da je zajedno sa Zvonkom Veselinovićem rušio u Savamaloj, i sarađivao sa vlastima“.

Prema rečima Banjca, Stefanović je osnovao i sopstveno Udruženje sudija i tužilaca, kojim, kako je ocenio, podržava vlast.

Banjac je poručio učenicima protesta, koji se završio pred sedištem tužilaštva, da ostanu uporni jer, kako je rekao, oni su svetlo a vlast je tama.

Pozvao ih je na naredni protest „Srbija protiv nasilja“, za sedam dana u Beogradu.

Učesnici protesta ispred Vlade Srbije

Učesnici protestne šetnje „Srbija protiv nasilja“ zaustavili su se večeras ispred zgrade Vlade Srbije gde su skandirali „Ostavke pa robija“, uz bučno oglašavanje pitaljkama i povicima „Ua“.

Kako javlja reporter agencije Beta, tokom protestne šetnje kroz centralne beogradske ulice, učesnici protesta su skandirali i „Vučiću lopove“ i „Ima nas dovoljno“.

Protestna šetnja se nastavila ka sedištu Republičkog javnog tužilaštva, na čijem je čelu Zagorka Dolovac.

Grbović: Nije naša ambicija samo da pobedimo, već i da menjamo Srbiju

Sa večerašnjeg protesta „Srbija protiv nasilja“ poručeno je da 17. decembra, kada se očekuju izbori, dolaze promene ali da ta borba neće biti laka.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović je u obraćanju okupljenima ispred Skupštine Srbije rekao da je „velika laž“ da „pametniji popušta“, i da „dok su dostojanstveni uzmicali u stranu bahati su uzeli sve što su mogli“.

„Nema uzmicanja, saterani smo u ćošak i nazad više ne možemo, možemo samo napred“, rekao je Grbović.

On je istakao da nije ambicija stranaka koje organizuju tehnički proteste samo da pobede.

„Naša je ambicija da menjamo Srbiju, i zato nema prilagođavanja. Ne možemo mi da budemo primitivni da bi oni izgledali kao normalni. Nećemo da štitimo kriminalce da u njihovim medijima ne bi bili izdajnici. Nećemo da žrtvujemo svoju budućnost, da bi branili njihovu prošlost“, rekao je Grbović.

On je kazao da se ljudima koji se okupljaju na protestima protiv nasilja tog 3. i 4. maja ove godine, kada su se dogodila dva masovna ubistva, „srušio ceo svet, dok su se oni tamo smejali“.

„Tog 3. i 4. maja se nama srušio ceo svet dok su oni rekli kako sistem nije zakazao. Ja sada pitam, kakav je to sistem koji ne zakaže kada u dva dana 19 mladih ljudi i dece bude ubijeno? Više nije pitanje da li će, već kada će ta nepravda doći na vrata svakog od nas pojedinačno“, istakao je Grbović.

On je kazao da „moramo da dovedemo do toga da se u jednom danu takav sistem sruši“.

Među zahtevima protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, kao i smenjivanje rukovodstva RTS.

Traži se i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Prvobitnim zahtevima su dodati i posebni za Radio televiziji Srbije (RTS) od koje se traži objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe „Pravac Evropa“, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.