U trendu

Počinje izgradnja vodovoda u Ritopeku,prva faza do novembra

BEOGRAD – Izgradnja vodovodne mreže u naselju Ritopek počinje ovog meseca, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će prva faza radova biti završena do novembra ove godine kada će meštani Starog Ritopeka i dela Novog Ritopeka biti priključeni na gradski vodovod.

Ugovor o izgradnji vodovoda u Ritopeku danas su u Opštini Grocka potpisale direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i direktorka firme „Lotex group“, koja je izvođač radova, Ivana Pajić.

Vesić je novinarima posle potpisivanja ugovora rekao da prva faza projekta podrazumeva izgradnju 7,2 kilometra vodovodne mreže sa rezervoarom, crpnom stanicom i prekidnom komorom i da je vrednost radova oko 1,4 milijarde dinara.

„Rok za završetak prve faze je sedam meseci tako da će meštani Ritopeka u novembru imati vodu“, rekao je Vesić.

On je najavio da će do kraja godine biti završeno projektovanje za drugu fazu vodovoda, u dužini od više od 8 km, čija će izgradnja početi početkom sledeće godine.

„Na taj način će čitav Ritopek dobiti vodu i konačno ćemo rešiti problem vodosnabdevanja“, istakao je Vesić.

Naglasio je da će Grad Beograd u naredne tri godine uložiti između 45 i 50 miliona evra u izgradnju vodovodne mreže u opštini Grocka u kojoj, kako je ukazao, ima delova koji nemaju vodu.

Vesić je najavio da će 12. aprila biti otvoren tender za nastavak projekta i izgradnju odvojaka za Grocku i Vrčin, u vrednosti od oko 1,2 milijarde dinara.

Precizirao je da će u okviru tog projekta biti urađeno 15 km primarne mreže za Grocku i 3 km za Vrčin, kao i da će biti obuhvaćena i Begaljica, a da je rok za završrtak radova mart 2022.godine.

Vesić je rekao da će u junu biti raspisan tender za izgradnju odvojaka za Pudarce, Dražanj, Kamendol, Umčare i Živkovac i da se očekuje da će ti radovi biti završeni do marta 2023.godine.

Dodao je da je vrednost tog projekta blizu tri milijarde dinara i da podrazumeva izgradnju 18 km vodovodne mreže, dve crpne stanice i rezervoare.

„Istovremeno će vodovod u Grockoj raditi sekundarnu mrežu u selima koji je nemaju, tako da ćemo do sredine 2023. godine rešiti vodosnabdevanje u opštini Grocka i to je suština izgradnje vodovoda Makiš-Mladenovac“, rekao je Vesić.

On je kazao da je 2013.godine projekat vodovoda Makiš-Mladenovac je bio zaustavljen, ali ga je nova gradska vlast nastavila tako da će Grocka, kako kaže, do 2023. godine u potpunosti rešiti problem vodosnabdevanja.

„Potom idemo u Sopot i Mladenovac, gde ćemo završiti rezervoar Rajakovac, tako da će uz Grocku i te dve opštine biti priključene na gradski vodovod. To će omogućiti stabilno vodosnabdevanje uz kvalitet beogradske vode, koji je nesporan“, rekao je Vesić.

On je kazao da je opština Grocka dugo bila u „zapećku“ i da se ništa nije ulagalo, te da meštani Grocke treba da imaju uslove života, kao i građani drugih delova grada.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić je rekao da se potpisivanjem današnjeg ugovora rešava višedecenijski problem vodosnabdevanja za stanovnike Ritopeka.

„I ime građana prenosim zahvalnost što su nadležni ispunili svoja obećanja i što će naši sugrađani dobiti vodu i živeti kao sav normalan svet u 21. veku“, istakao je Pantelić.

Potpisivanju ugovora o izgradnji vodovoda u Ritopeku prisustvovao je i državni sekretar u MUP Milosav Miličković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.