Počinje vakcinacija goveda protiv kvrgave kože

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš Miloš Petrović potvrdio je da će u mestima na području Pčinjskog i Jablaničkog okruga danas početi vakcinacija goveda protiv „nodularnog dermatitista“ odnosno bolesti poznate kao „kvgrava koža“.

Petrović je agenciji Beta rekao da je za Pčinjski i Jablanički okrug obezbedjeno 50.000 doza vakcine iz donacije Evropske unije.

„Već u ponedeljak Institut će dobiti 400.000 doza vakcina za goveda na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga. Te vakcine obezbediće naša država“, rekao je Petrović.

On je istakao da će pomenuti broj vakcina biti dovoljan za vakcinaciju svih goveda na području juga Srbije.

„Vakcina nije štetna za goveda i stvara odličnu otpornost na „nodularni dermatitis“, naglasio je Petrović.

Zahvaljujući do sad preduzetim merama, podvukao je Petrović, bolest „kvrgave kože“ nije se proširila na opštine severnije od Grdeličke klisure.

Bolest goveda „kvrgava koža“ najpre se pojavila u opštini Bujanovac, ali se brzo prošilirila i na Bosilegrad i Trgovište, a potom i Vranje i Surdulicu.

Sva obolela goveda se odmah po otkrivanju bolesti uništavaju, a domaćinstva tri meseca ne smeju da kupuju nova grla stoke niti da bilo kakva životinja boravi u prostorijama u kojima su bile krave koje su zaražene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.