U trendu

Poseta italijanskih sindikalaca Beogradu

BEOGRAD – Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović razgovarao je danas sa generalnim sekretarom italijanskog UIL sindikata za regiju Lacija i Rima Albertom Civikom, a reč je o jednom od tri italijanske reprezentativne sindikalne organizacije.

Mladenović je istakao da Grad Beograd podržava međunarodne aktivnosti naših sindikata i naveo da je takva razmena iskustava dragocena i za saradnju država.

Istakao je da Grad Beograd ima odličnu saradnju sa sindikatima na teritoriji grada.

„Pored toga što smo partner i ozbiljan poslodavac, uspeli smo da sa sindikatima napravimo ravnotežu i omogućimo da uz ostvarenje interesa sindikata imamo i dobro ostvarenje poslova koje Grad ima, posebno u komunalnom delu“, rekao je Mladenović, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Dodao je da su predstavnici sindikata iz zapadnih zemalja deo društva gde su sindikati prepoznati kao ozbiljni partneri i korektivni faktor, te da su zato njihova iskustva veoma značajna.

„To je još jedan način da se usvoje primeri dobre prakse, a i ostvari još bolja saradnja između dve države“, istakao je Mladenović.

Alberto Civika je istakao da je razmena iskustava dragocena za svaki sindikat.

„Ta iskustva su nam značajna u vreme pandemije, kada se svi pitamo kakva će ekonomija biti u budućnosti i kako će biti zaštićeni radnici i njihova prava. Sindikat u Italiji je još uvek jak, a poruka za kolege u Srbiji je nastavite, idite napred i nemojte stati jer je dijalog sa vlastima izuzetno važan“, rekao je Civika.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović ukazao je da je saradnja sa sindikatima zemalja Evropske unije veoma važna jer se, dodao je, tako stiču iskustva o tome koja rešenja i metode se mogu koristiti, a koje pojave se mogu na vreme preduprediti.

Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su sekretar Saveza samostalnih sindikata Beograda Željko Karaleić i predstavnik UIL Nacionale David Dorina, navodi se u saopštenju.

Delegacija italijanskog sindikata u Beogradu učestvuje na Konferenciji sindikata glavnih gradova Zapadnog Balkana koja se održava u prostorijama Samostalnog sindikata Srbije, u organizaciji Samostalnog sindikata Beograda, a u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.