U trendu

Posipana so zbog poledice, otklonjeni problemi u saobraćaju

BEOGRAD – U Beogradu je tokom prethodne noći na ulice prvog prioriteta, kojima ide javni prevoz, posipana so zbog poledice koja se stvara usled niskih temperatura, a problemi kojih je bilo u saobraćaju su otklonjeni i trenutno nijedna linija javnog gradskog prevoza nije skraćena, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Tokom prethodne noći i današnjeg dana JKP ‘Beograd put’ se nalazi u trećem stepenu pripravnosti, što znači da na ulicama grada imamo 61 kamion i oko 160 radnika“, rekao je Vesić za Tanjug.

Iako su padavine prestale, naveo je da je tokom noći po ulicama prvog prioriteta posipana so, jer se zbog veoma niske temperature stvarala poledica.

„Morali smo da posipamo so kako bi se onemogućilo da dođe do većih poledica, a samim tim i mogućih saobraćajnih udesa“, rekao je Vesić.

Naveo je da je bilo problema u Pionirskoj ulici na Košutnjaku gde su morale da budu skraćene linije javnog gradskog prevoza, kao i u Ritopeku, ali da su tokom dana ti problemi otklonjeni tako da trenutno nijedna linija nije skraćena.
Podsetio je da Grad Beograd održava ukupno 2.287 kilometara ulica prvog i drugog prioriteta i 300 kilometara puteva koji pripadaju Republici.

„Pored ulica prvog prioriteta, radimo i ulice drugog prioriteta koje se čiste kada se završi prvi prioritet, koji podrazumeva 1.804 kilometara ulica kojima ide javni prevoz“, rekao je Vesić i dodao da je očišćeno oko 50 odsto ulica drugog prioriteta, te da će i one biti završene tokom sutrašnjeg dana.

Vesić je rekao da je tokom noći, osim industrijske soli, na ulice posipan i kalcijum hlorid koji je, kaže, dosta skuplji i koristi se kada je temperatura između minus pet i minus deset stepeni.

„Posipamo kacijum hlorid i tako će biti dok temperature budu niske. Na taj način omogućavamo da se ne stvara led, odnosno štitimo vozače i druge učesnike u saobraćaju“, rekao je Vesić i apelovao na vozače da budu oprezni i prilagode brzinu vožnje uslovima na putu.

Podsetio je da je svim beogradskim opštinama podeljeno ukupno 320 tona industrijske soli spakovane u džakove od po pet kilograma, što je 64.000 džakova.

Ta so je besplatna, naveo je i dodao da je upravnici stambenih zgrada mogu preuzeti u opštinama u kojima žive.

Dodao je da su stajališta i staze u parkovima već očišćeni, te naveo da u cišćenju snega učestvuju i radnici preduzeća „Zelenilo Beograd“, „Beogradski vodovod i kanalizacija“, „Gradska čistoća“, „Parking servis“, ali i pripadnici Komunalne milicije koji su pomogli da se očiste ulazi ispred nekoliko zdravstvenih ustanova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar