U trendu

Pošta Srbije: Mladi iz Srbije prvi put na Medjunarodnom konkursu za najbolje pismo

Pošta Srbije objavila je da je mladima iz Srbije, uzrasta od devet do 15 godina, od danas omogućila da zajedno sa vršnjacima iz čitavog sveta, učestvuju ove godine prvi put u Medjunarodnom takmičenju za najbolje pismo koje organizuje Svetski poštanski savez kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija.

Tema ovogodišnjeg takmičenja, koje se u kontinuitetu širom sveta održava već 51 godinu, je globalna ekološka kriza, a mladi iz Srbije svoja pisma treba da pošalju na adresu Pošte Srbije, koja je članica Svetskog poštanskog saveza, organizator na nacionalnom nivou.

Nacionalni konkurs je otvoren do 22. aprila, a najbolje pismo predstavljaće Srbiju pred medjunarodnim žirijem u Ženevi.

Medjunarodno takmičenje, čija je tema ove godine „Napiši pismo uticajnoj osobi i objasni zašto i šta treba da se preduzme u vezi sa klimatskom krizom“, održava se po pravilima Svetskog poštanskog saveza koja podrazumevaju da pismo mora biti pisano rukom, uz poštovanje striktne forme pisma.

To znači da radovi moraju da sadrže sve elemente pisma: zaglavlje (potpuna adresa autora, datum pisma), uvodni pozdrav („Dragi“ ili „Poštovani“), telo pisma (sadržaj), završni pozdrav i potpis, precizirala je Pošta Srbije.

Pisma ne smeju biti duža od 800 reči, a uz rukom pisanu verziju, učesnici treba da dostave i elektronski prepis uradjen na računaru.

Kriterijumi za ocenu biće struktura pisma, pridržavanje teme, kreativnost i upotreba jezika.

Učesnici radove mogu da šalju na adresu Pošte Srbije, Poštanski pregradak 900, 11000 Beograd 6, sa naznakom – Konkurs „Pismo uticajnoj osobi u vezi sa klimatskom krizom“.

Kako je istaknuto, Pošta Srbije odlučila je da se po prvi put pridruži ovom takmičenju koje Svetski poštanski savez, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za poštanske usluge, održava još od 1971. godine, sa ciljem da doprinese unapredjenju pismenosti kod mladih kroz umetnost pisanja pisama i da podstakne učesnike da izraze svoju kreativnost i usavrše svoje jezičke veštine.

Iz Pošte Srbije su naveli da dele vrednosti Svetskog poštanskog saveza i smatraju da, uprkos tome što se živi u digitalnom dobu, učenje pravilnog izražavanja kroz pisanu reč predstavlja sposobnost koju svaka mlada osoba treba da neguje u cilju ličnog razvoja i pripreme za budućnost.

Detaljne propozicije konkursa dostupne su na sajtu Pošte Srbije, na adresi www.posta.rs, kao i na zvaničnim Fejsbuk i Instagram profilima Pošte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar