Postavljen novi komandant 98. avio brigade VS, informacija stigla iz medija

Pukovnik Zoran Prodanović postavljen je na čelo 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije a za tu personalnu promenu saznalo se posredno, kroz izveštaj o poseti ministra Aleksandra Vulina aerodromu Ladjevcu, kada je prvi put Prodanović predstavljen kao komandant.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), informacija o smeni dosadašnjeg komadanta pukovnika Dejana Vasiljevića koji je komandovao brigadom od 2017. godine, nije objavljena.

Portal navodi da je ranija praksa u informisanju javnosti bila da se objavi promena na dužnostima za koje je predvidjeno da se oficiri postavljaju i smenjuju predsedničkim ukazom jer su predvidjene za generalske činove, a mesto komadanta 98. brigade ranije je bilo formacijsko mesto za čin pukovnika.

„Pravilnikom koji je potpisao ministar odbrane 18. decembra 2019. propisano je da komandant 98. brigade ima čin brigadnog generala. Prema Zakonu o Vojsci Srbije na formacijska mesta za koja je propisan čin generala oficiri se postavljaju i razrešavaju ukazom predsednika“, naveo je taj portal.

Portal piše da 98. avio brigadu čine tri eskadrile na aerodromima Ladjevci i Niš. Eskadrile su naoružane jurišnim avionima Orao i helikopterima Gazela, Mi-35M, H-145M i Mi-8.

I dosadašnji i novi komandant 98. brigade su piloti Orla.

„Presedan je da da je sa dužnosti otišao mladji, a postavljen stariji oficir – Prodanović je rodjen 8. jula 1966. godine, a Vasiljević 17. juna 1968. godine“, navodi portal.

Novi komandant Prodanović je postao pilot 1989. godine u 38. klasi nekadašnje Vazduhoplovne vojne akademije. Od početne dužnosti bio je pilot u 98. brigadi koja je u to vreme imala komandnu i dve eskadrile na aerodromu Petrovac u Makedoniji, a jednu eskadrilu na aerodromu Ladjevci.

Prodanović je leteo na jurišnom avionu Orao u 241. lovačko-bombarderskoj eskadrili. Sa jedinicom je prekomandovan na Ladjevce februara 1992. godine kada se JNA povukla iz Makedonije“, navodi se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.