Postojeća deponija u Vinči se zatvara za šest meseci

BEOGRAD – Nova deponija, postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije, postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, u okviru prve faze radova biće završeno za mesec i po dana, dok će ceo projekat biti gotov do kraja godine, navode iz Sekreterijata za zaštitu životne sredine.

Sanacija postojeće deponije predviđa prestanak deponovonja otpada, dreniranje i izlačenje procednih voda, postavljanje odgovarajućih cevi za sakupljanje gasa i na samom kraju i zatvaranje postojeće deponije.

Nadležna gradska sekretarka Ivana Vilotijević objašnjava da je Grad Beograd krajem 2018. godine spečio ekološku katastrofu izgradnjom brane na deponiji koja služi za prolazak ocednih voda i sprečava dalje klizanje deponije ka Dunavu.

„U tu branu je uloženo skoro dva miliona evra i ona je dosta problema rešila. Deponija Vinča postoji 45 godina i taj višedecenijski problem Beograda će zahvaljujući ovoj vlasti biti konačno rešen. Sve je to moglo bolje, još 2007. godine kada je Vlada Srbije donela odluku da sanira deponiju u Vinči. Proces pronalaska partnera je zaustavljen 2008. godine od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograd Draga Đilasa“, rekla je Vilotijević.

Prema njenim rečima, od tada, pa do danas scaki dan se odlaže na deponiju dodatnih 1.500 tona otpada.

„Priče koje se mesecima plasiraju o navodnim požarima na deponiji su neistinite. Zbog klizišta se otvaraju šupljine od kojih isparavaju prirodni gasovi, a koji u dodiru sa kiseonikom stvaraju dim. Ta pojava na deponiji je višedecenijska“, dodaje ona.

Sve će to biti rešeno, kako kaže, u narednih nekoliko meseci prema projektu, koji predviđa izvlačenje metana specijalnim cevima.

U rešavanje ovog problema krenulo se 2015. godine tenderskim postupkom, koji je završen dve godine kasnije.

„Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu koji je Grad Beograd zaključio 29. septembra 2017. godine sa kompanijama SEUZ iz Francuske i ITOČU iz Japana, što je dovelo do osnivanja domaće firme „Beo čista energija“. Sve to predviđa, sanaciju i zatvaranje postojeće deponije, izgradnja nove sanitarne deponije i postrojenja za tretman građevinskog otpada, izgradnja kombinovanog postrojenja za tretman otpada i proizvodnju energije, tretman deponijskog gasa koji će potom biti korišćen za proizvodnju energije“; objasnila je gradska sekretarka.

Prema njenim rečima, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i tretman građevinskog otpada trebalo bi da bude završeno do kraja 2020. godine.
Izgradnja kombinovanog postrojenja za tretman i proizvodnju energije iz otpada počeće, kako kaže, sredinom ove godine.

„Kompletan projekat će biti završen do kraja 2022. godine. Elektrana će biti izvedena u skladu sa svim srpskim, ali i propisima Evropske unije, imajući u vidu da je Srbija u fazi pregovora za poglavlje 27 u vezi sa životnom sredinom. U elektrani će se sagorevati samo otpad organskog porekla. Imajući u vidu da je EU prošle godine izdala nove preporuke za dozvoljene emisije gasova, predviđena je ugradnja dodatne opreme, kako bi elektrana kada bude izgrađena i puštena u pogon, bila u skladu sa standardima EU“, dodaje Vilotijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.