U trendu

Potpisan Memorandum o saradnji Beograda i Atine

ATINA – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je u Atini sa gradonačelnikom grčke prestonice Kostasom Bakojanisom potpisao Memorandum o razumevanju između dva grada, radi daljeg unapređenja saradnje glavnih gradova Srbije i Grčke.

Gradonacelnik Atine Kostas Bakojanis je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma, kao i zbog prilike da sarađuje sa jednim od, kako je rekao, najhumanijih gradonačelnika, koji svake nedelje operiše najmlađe pacijente i osim posla gradonavcelnika, obavlja još jedan izuzetno human i odgovoran posao – lečenje dece.

Bakojanis je iskazao želju da poseti Beograd i najavio uzvratnu posetu početkom sledeće godine, saopštila je Gradska uprava.

Radojičić je rekao da je cilj Memoranduma obnavljanje saradnje i razmena najboljih praksi i inovativnih ideja u oblastima zajedničkog interesa na dobrobit građana, a dominantne teme su približavanje građana dva grada kroz kulturu i turizam, ali i otvaranje vrata privrednicima za bržu i bolju saradnju kroz organizaciju privrednih foruma.

„Memorandum uključuje smernice za rad kroz osam oblika saradnje, pre svega u oblasti kulture, kroz organizaciju zajednickih izložbi, festivala, književnih susreta, koncerata, pozorišnih predstava i ostalih dogadaja u okviru evropskih i internacionalnih kulturnih mreža i foruma“, rekao je Radojičić.

On je dodoa da su oblasti saradnje i urbani razvoj, i to kroz osmišljavanje politika i praksi u vezi sa zelenim površinama, trgovima i javnim površinama, te urbana mobilnost kroz angažovanje na promociji i implementaciji inovativnih rešenja za bicikliste i pešake.

„Razmenjivaćemo primere dobre prakse i znanja u oblastima koje su od značaja za moderne urbane centre, kao što su energetska efikasnost javnih zgrada, sprečavanje elementarnih nepogoda i planiranje aktivnosti u eventualnim vanrednim situacijama“, rekao je Radojičić.

Dodao je da će poseban fokus biti na nastojanjima da se unaprede digitalne javne usluge i digitalno upravljanje gradom, u cilju unapređenja rešenja „Smart siti“ koncepta, odnosno koncepta „pametnog grada“.

Uz to i oblast turizma je jedna oblasti u kojoj je potrebno dodatno podstaći saradnju, turistička putovanja u oba pravca, radi upoznavanja istorije, kulture i tradicije zemalja.

Radojičić je dodao da će se ovim Memorandumom stvoriti mogućnost izrade elaborata i implementiranja zajedničkih projekata u oblasti zaštite životne sredine i oblasti javnog zdravlja, kroz razmenu iskustava u borbi protiv pandemije.

„Saradnja u svim ovim oblastima prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje koji su tradicionalno prijateljski, što je bilo potvrđeno i u najtežim situacijama, o čemu svedoči i činjenica da se 1999. godine grčki narod javno i masovno pobunio protiv bombardovanja Srbije. Zajednička bliska i bratska prošlost kao i dugogodišnje, iskreno i čvrsto prijateljstvo predstavljaju osnov za razvoj kvalitetnih budućih odnosa i dalje približavanje i saradnju dva naroda“, rekao je Radojičić.

On je podsetio da je u novembru, na sastanku u Istanbulu, u okviru B40 Samita mreže gradova Balkana, pokrenuta inicijativa za potpisivanje Memoranduma koji je dalja konkretizacija Sporazuma o prijateljstvu i saradnji između Beograda i Atine potpisanog 1966. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.