U trendu

Potrebno je utvrditi individualnu odgovornost u nadležnim institucijama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je danas da je porebno utvrditi individualnu odgovornost u nadležnim institucijama, jer je nemoguće da u svim slučajevima nasilja nad ženama, koji su se tragično završili, ni jedan organ nije „zakazao“.

Ona je za B92 kazala da pored nadležnih organa – Centara za socijalni rad, policije i sudova i zakonodavna i izvršna vlast moraju da daju sve od sebe da se problem reši.

„Iako se vade na manjak normativa, to ne treba da nam bude opravdanje“, rekla je Janković i dodala da je problem mnogo dublji i da zahteva hitnu „akciju promene pristupa“.

„Trebalo bi promeniti pristup, da se žena ne prikazuje u stereotipnoj ulozi – da je njeno mesto da ćuti i trpi u kući i da muškarac ima pravo da je kontroliše. Žena ima sva prava i to je suština istinske jednakosti“, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, sve aktivnosti moraju da budu usmerene u tom smeru – da se u svim sferama društva žena jednako tretira – i u politici, ekonomiji, ali najbitnije u sistemu obrazovanja, počevši od vrtića“, rekla je Janković.

Janković je istakla i da je mnogo pre tragičnih slučajeva, koji su se nedavno desili, trebalo upaliti alarm, ali i da treba podstaći rodjake, prijatelje, komšije da prijave nasilje, a ne da ćute i dozvole da ono eskalira do drastičnih razmera.

„Policija u većini slučajeva najefikasnije obavlja svoj posao, Centri za socijalni rad – neki zaista izvanredno rade svoj posao, neki zakazuju, što zavisi od resursa i kapaciteta“, rekla je Janković.

Od početka godine 15 žena je izgubilo život u porodičnom nasilju, 2015. godine – 34, a u poslednjih 10 godina više od 300 žena je stradalo od strane supruga ili partnera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.