U trendu

Poverenica dodelila godišnje nagrade, prva novinaru iz Prijepolja

Novinar Televizije „Forum“ iz Prijepolja, Aleksandar Minić dobio je danas za izveštaj o problemima samohranih roditelja prvu nagradu za reportažu o toleranciji koju mu je u Beogradu uručila poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković.

Povodom Medjunarodnog dana tolerancije, godišnje medijske nagrade Poverenika dobili su i novinarke Jovana Netković i Milica Batričević, dopisnik televizije Prva iz Leskovca Bratislav Ilić i novinarka Radio-televizije Srbije Biljana Jovičić.

Nagradjeni su i novinarka portala „Espreso“ Suzana Trajković za priču o deskriminaciji jedne 83-godišnje žene, novinarka lista „Danas“ Jelena Diković za tekst o transrodnoj ženi koja je pobegla iz Boesne i Hercegovine u Srbiju, novinar Vugla Aljoša Mudri za tekst o biseksualnoj orijentaciji, kao i novinarka agencije Fonet Bojana Milovanović za tekst „Borba bez stida“ o životu dece i ljudi sa mentalnim oboljenjima, objavljen u „Novom magazinu“.

Nagrade za „Opštine ili grad jednakih mogućnosti“, za doprinos razvoju ravnopravnosti, uručene su opštinama Medvedja, Priboj i Arandjelovac.

Poverenica Janković je na skupu u „Klubu poslanika“ kazala da je Srbija napredovala od „potpuno nejasnog pojma diskriminacije“ do njegovog sadašnjeg „skoro opšteg prihvatanja“.

Ona je istakla da se napredak vidi po broju žena zaposlenim u javnom sektoru koje nisu bile primorane da odu u penziju, po zaposlenima koji su vraćeni na posao, a bili su diskriminisani zbog godina, vidi se i po zapošljavanju Roma, kao i po tome što su javni objekti pristupačniji gradjanima sa invaliditetom, starijima i deci.

Veliki uspeh, rekla je Jaković, jeste što očevi mogu biti pratioci deci u dečijim bolnicama, a do skoro su to mogle samo majke ili rodjake-žene.

Janković je naglasila da je uspeh svaki slučaj diskriminacije rešen pred poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, kao i „svaka dobijena parnica, svako postupanje po preporuci“, a uspeh je i to što je finansijska pomoć za vantelesnu oplodnju dostupnija nego pre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.