Poverenica za zaštitu ravopravnosti: Diskriminacija i predrasude su svakodnevica za mnoge Rome

Diskriminacija, socijalna distanca, stereotipi i predrasude, pa čak i govor mržnje, svakodnevica su za mnoge Rome i Romkinje i predstavljaju prepreku za unapređenje položaja pripadnika romske nacionalne manjine, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je saopšteno iz kancelarije poverenice, Janković je na Svečanoj akademiji u Skupštini grada Kragujevca povodom Međunarodnog dana Roma, 8. aprila, rekla da je tokom protekle godine najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla, „od čega se skoro 88 odsto odnosi upravo na diskriminaciju Roma“.

„Naročito zabrinjavaju slučajevi kada nosioci javne vlasti ili javne ličnosti izražavaju diskriminatorne stavove prema romskoj nacionalnoj manjini, što pokazuje suštinsko nerazumevanje životnih prepreka sa kojima se oni suočavaju, dodatno podstiče predrasude i produbljuje sveprisutni narativ u kojem se oni koji su diskriminisani okrivljuju za uslove u kojima žive“, rekla je Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.