U trendu

Poverenik traži prekršajni postupak protiv gradskih vlasti zbog akcije senior kartica

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić najavio je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv gradske uprave jer ga nije na vreme obavestila o početku obrade podataka o ličnosti u okviru akcije „Beogradske senior kartice“.

U današnjem saopštenju poverenika se navodi da je obavestio Gradsku upravu Beograda da „Obaveštenje o nameri uspostavljanja zbirke podataka o ličnosti“ pod nazivom „Evidencija korisnika „Beogradske senior kartice“ koje mu je dostavila smatra bespredmetnim.

Dodaje se da je navedeno obaveštenje dostavljeno kurirom 31. oktobra u 15.15 časova, nakon što je Poverenik u vezi sa konkretnim slučajem otvorio postupak nadzora.

„Gradska uprava, shodno zakonu, bila je dužna da obaveštenje dostavi ‘najkasnije 15 dana’ pre početka nameravane obrade, a činjenica je, iako je u obaveštenju navela da će sa obradom početi 15. novembra, da je sa obradom počela i pre podnošenja obaveštenja, što je i bio razlog za pokretanje postupka nadzora, a što nedvosmisleno potvrdjuje i niz vesti objavljenih u medijima“, navedeno je u saopštenju.

Poverenik je ocenio da je reč o očiglednom pokušaju izigravanja zakonske obaveze i da će poverenik protiv odgovornih podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

„Akcija gradske vlasti u vezi sa senior karticom već je otvorila niz pitanja na koja javnosti duguju odgovore. Koji organ i kada je doneo odluku o pokretanju ove akcije? Ko je i kojim aktom utvrdio pravila kartice? Kome i na osnovu čega je poverena izrada, po svoj prilici, veoma velikog broja obrazaca kartica?“, navedeno je u saopštenju.

On je ocenio i da je jedna od posledica ove akcije gradske vlasti osećaj diskriminisanosti kod nekih penzionera i naveo primer u opštine Novi Beograd, na šta je ukazao predsednik te opštine i penzionera koji žive van Beograda.

Poverenik je naveo da se u uredjenim zemljama obrada podataka o ličnosti vrši samo ako je to nužno i u meri u kojoj je nužno.

„U konkretnoj situaciji očigledno je da taj standard nije ispunjen. Beogradske i sve druge lokalne vlasti, ako to iskreno žele i imaju mogućnosti, mogu odlukama skupština lokalnih samouprava ili organa javnih preduzeća utvrditi popuste za penzionere, i to objaviti u sredstvima informisanja i na svojim elektronskim prezentacijama“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se nepotrebnim formiranjem novih, velikih zbirki podataka o ličnosti otvaraju dodatne mogućnosti zloupotrebe podataka, odnosno povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar