U trendu

Povlače se pojedini sladoledi sa tržišta Srbije zbog pesticida

Srpske regulatorne vlasti dobile su obaveštenje od EU da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled koji nije bezbedan za upotrebu. U njemu je utvrđeno prisustvo pesticida, potvrdio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. Naloženo je povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabrana uvoza, javljaju mediji.

Reč je o sladoledu koji je uvezen iz EU, brendova „MiM“, „Snikersa“ i „Tviksa“.

„Sinoć smo od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) dobili obaveštenje da sladoled uvezen iz EU sadrži stabilizator „Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800“ – etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji“, navedeno je.

Sladoled pripada brendovima pod nazivom „MiM“, „Snikers“ i „Tviks“, koji su uvezeni iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mark Balkan Ist Nami – navodi naše regulatorno telo.

Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497.

Uprava za veterinu je odmah preduzela sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabranu uvoza do sprovođenja istrage, potvrđeno je našem portalu.
Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim količinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla i o izmeni Direktive Veća 91/414/EEZ, preneo je portal „Telegraf biznis“.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdio je za Kurir da su i u Srbiju stigli paketi sladoleda „MiM“, „Snikers“ i „Tviks“, koji sadrže prekomerno pesticide i dodao je da ih već uništavaju.
Za samo nekoliko dana iz Hrvatske i BiH, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.