U trendu

Predsednik SANU: Oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci

Srbija je po mnogim linijama podeljeno društvo, u kojem bi netrpeljivost i agresija mogli da prerastu u međusobni obračun, smatra predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić.

„Srbija živi u paralelnim svetovima koji se ne dodiruju, ne poznaju i što je najgore ne komuniciraju. Netrpeljivost i agresija, ako se ventil društvene komunikacije ubrzo ne uspostavi, mogu prerasti u međusobni obračun“, napisao je Kostić u svom autorskom tekstu u najnovijem broju NIN-a.

Navodi da delom i zahvaljujući podelama Srbija je postala nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti između pojedinaca i različitih društvenih grupa.

„Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija – oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci…“, navodi predsednik SANU.

Ocenjuje da podelama u društvu doprinosi i tabloidizacija medija u zemlji i to kreiranjem grotesknih tvrdnji, poluistina i laži, besprizornih osuda sa crtanjem meta na leđima pojedinaca, prljavština za jednokratnu upotrebu.

„Celoj atmosferi izvesnu toksičnost dodaju i reakcije na društvenim mrežama -spontane ili naručene, svojim neretko nasilnim i malicioznim jezikom“, dodaje Kostić.

Smatra da problem naših podela i omraza može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu.

Dodaje da pod stabilnošću podrazumeva prevashodno stabilnost demokratskih institucija društva, koje su u stanju da prihvate neslaganje, pa i potpuno suprotno mišljenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)