U trendu

Predstavljeno pobedničko idejno rešenje na konkursu Studentski grad – Beograd

Turskom Studiju „Nous Architecture“ dodeljena je prva nagrada za idejno rešenje na arhitektonsko-urbanističkom konkursu „Studentski grad – Beograd“.

Kako je saopšteno iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), na konkurs je stigla 21 prijava, a prva nagrada iznosi 28.000 dolara.

„Iz ukupnog nagradnog fonda konkursa od 56.000 dolara, pored prve nagrade, dva rešenja su nagrađena iznosima od po 7.000 doara, a pet sa po 2.800 dolara“, navodi se u saopštenju.

Na osnovu izabranog pobedničkog rešenja, kao naredni korak, sledi izrada urbanističko-tehničke i projektne dokumentacije, nakon čega će Ministarstvo prosvete objaviti tender za izvođenje radova.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da su radovi na novom objektu u Studentskom gradu deo Projekta „Studentsko stanovanje“, u okviru kog će biti završen i studentski dom u Nišu.

„Cilj Ministarstva je da obezbedi dodatne kapacitete, stvori dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i na taj način da dodatni podstrek našim mladima da ostvare svoje ambicije, jer je smeštaj tokom studija i dalje jedno od najvažnijih pitanja koje studenti koji studiraju van mesta stanovanja i njihovi roditelji rešavaju“, kazao je on.

Izgradnjom ovog doma u Studentskom gradu, naveo je Ružić, biće obezbeđeno još 1.000 dodatnih mesta za smeštaj studenata u Beogradu.

Prema njegovim rečima, radovi bi trebalo da počnu u drugoj polovini 2024. godine.

Ružić je rekao da je procenjena vrednost radova i opremanja oko 26,5 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Srbije i kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).

Ministarstvo prosvete je, uz podršku Programa UNDP, raspisalo konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u kompleksu „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Konkurs je sprovelo Udruženje arhitekata Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.