U trendu

Predstavljeno Uputstvo za OSI u slucaju zemljotresa i pozara

BEOGRAD – Grad Beograd nastavlja da vodi socijalno odgovornu politiku i unapređuje uslove života i rada sugrađana kojima je podrška najpotrebnija, poručio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na skupu u organizaciji Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji za osobe sa invaliditetom.

Na skupu je predstavljeno Uputstvo za postupanje sa osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofa – zemljotresa i požara, koje je, kaže, Radojičić, još jedan u nizu uspešnih projekata ostvarenih na dobrobit osoba sa invaliditetom.

On je podsetio da je servis počeo da radi 2020. godine, te da mu je moguće pristupiti putem mobilne aplikacije i sajta „Info za sve“.

„Ono što je posebno značajno jeste i to da postoji mogućnost za živom interakcijom, odnosno da građani mogu da pitaju sve ono što ih interesuje o funkcionisanju svojih lokalnih samouprava“, naveo je Radojičić, saopštio gradski Sekretarijat za informisanje.

Gradonačelnik je istakao da servis predstavlja pionirski poduhvat u pružanju zajedničke sistemske podrške osobama sa invaliditetom i naveo da ta aplikacija u proseku ima po 1.500 pregleda dnevno.

Radojičić je rekao da je Uputstvo izrađeno u pristupačnim formatima na Brajevom pismu, znakovnom jeziku i u zvučnom formatu, a obuhvata kratku obuku za osobe sa invaliditetom, kako bi, dodaje, u potpunosti bile edukovane kako da se ponašaju u kriznim situacijama.

„Uputstvo je namenjeno i upravnicima stambenih zgrada, jer je cilj da što više upravnika stambenih zajednica bude upoznato sa uputstvom kako bi mogli da pruže adekvatnu podršku stanarima koji imaju neki oblik invaliditeta“, rekao je Radojičić i dodao da je u tome važna i pomoć Vlade Švajcarske, koja je zabeležila odlične rezultate.

Radojičić je izdvojio i saradnju sa Gradom Novim Sadom, gradskim opštinama Savski venac i Vračar i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji za osobe sa invaliditetom nastao je u okviru projekta međuopštinske saradnje „Lokalna samouprava za 21. vek“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar