U trendu

Predstavnici privrede predavači u svakom IT odeljenju do kraja školske godine

Predstavnici privrede, stručnjaci za informaciono-komunikacione tehnologije, biće gostujući predavači u svakom IT odeljenju u gimnazijama u Srbiji, najavljeno je danas beogradskoj gimnaziji „Patrijarh Pavle“ gde je održan javni čas u specijalizovanom IT odeljenju.

Javnom času su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“ Dragan Tomić i direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević.

To je bilo prvo u nizu predavanja koja će gostujući predavači, IT stručnjaci zaposleni u kompanijama članicama Inicijative „Digitalna Srbija“ držati do kraja školske godine zajedno sa predmetnim nastavnicima u gimnazijskim IT odeljenjima.

„Ove školske godine oformljena su 44 IT odeljenja, što je pet puta više u odnosu na prošlu godinu. Ovaj veliki iskorak bio je pre svega rezultat naše kampanje čiji je cilj bio da motiviše što više dece da upišu IT odeljenja“, kazala je premijerka.

Ona je navela da je kampanja sprovedena u partnerstvu sa Inicijativom „Digitalna Srbija“ i Fondacijom Petlja.

„Bio je to pravi primer kako javni, civilni i privatni sektor mogu zajedno da rade u javnom interesu“, istakla je Brnabić.

Dodala je da se radi na modernizaciji obrazovanja i podsticanju logičkog razmišljanja mladih, umesto učenja činjenica napamet.

„Mladi ljudi i njihova pamet bili su i biće naš najveći brend u svetu. Oni će biti nosioci modernizacije Srbije jer vidim našu zemlju kao IT lidera u Evropi“,  kazala je Brnabić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se projekat IT odeljenja sprovodi uspešno, odnosno da su prijemni ispiti, kao i današnje prvo obraćanje o značaju toga za učenike prošli bez ikakvih problema.
 
„Ono što je jako važno dokazali smo da gimnazija može da bude stratetški bitnija škola, kako je to strategija predvidjala i mi smo već došli do toga da je 25,5 odsto učenika u gimnazijama. Znači, već smo za tri i po odsto popravili ono što se govorilo da je nemoguće. Uz to ide i reforma prve godine gimnazije što će dati jedan nov kvalitet i što ćemo analizirati iduće godine“, naveo je Šarčević.

Član Upravnog odbora Incijative „Digitalna Srbija“ Dragan Tomić je rekao da će jedna od aktivnosti u kampanji „Budimo pametni“, koja je pokrenuta pre par dana, biti i uključivanje gostujućih predavača iz privrede u rad IT odeljenja u gimnazijama.

„Do kraja godine IT stručnjaci iz kompanija koje su članice Inicijative ‘Digitalna Srbija’ posetiće svako IT odeljenje i održaće predavanje o praktičnoj strani programiranja. Dodatno, Fondacija Petlja, koja je do sada bila prepoznatljiva po besplatnim materijalima za učenje programiranja u osnovnoj školi, od ove godine obezbedila je materijale i za prvi razred gimnazije“, kazao je Tomić.

Direktor Fondacija Petlja Nebojša Vasiljević rekao je da je ta organizacija pre svega kroz kreiranje besplatnih i svima dostupnih onlajn materijala za učenje programiranja pruža podršku uvodjenju nastavne teme Računarstvo u osnovne škole.

Na današnjem času je Miroslav Grbić, programer zaposlen u Majkrosoftovom Razvojnom centru, razgovarao sa učenicima o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama.

Specijalizovana IT odeljenja imaju po maksimum 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Učenici će u toku četiri godine imati sedam specijalizovanih programerskih predmeta, a koji će im omogućiti da već na kraju gimnazije imaju solidna znanja iz oblasti programiranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.