U trendu

Prekrečen još jedan antisemitski grafit u Novom Sadu

Gradska vlast u Novom Sadu prekrečila je danas još jedan antisemtitski grafit, objavio je na društvenim mrežama gradonačelnik Miloš Vučević.

Grafit je bio na bilbordu na ulazu u tunel Mosta slobode, sa sremske strane.

Na bilbordu na kojem je slika novosadske sinagoge i poruka „Visit NS“ (Posetite Novi Sad), neko je crnim sprejom napisao „judenfrei“ (nacistički termin za „nema Jevreja“) i nacrtao precrtanu Davidovu zvezdu – simbol jevrejskog naroda.

To je na svom profilu na društvenim mrežama objavio gradonačelnik Vučević.

„Gradska vlast je odmah uklonila ove sramotne reči jer ne želimo i nećemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci ruše ono što vekovima negujemo u našem gradu – poštovanje različitosti. Podsećam da su Srbi uz Jevreje i Rome narod koji je najviše propatio zbog anticivilizacijskih i rasističkih ideja nedavne prošlosti. Uveravam vas da će svaka poruka mržnje kao što je ovaj grafit, biti obrisana, a počinioci će biti kažnjeni“, napisao je Vučević.

Pre tri dana prekrečen je antisemitski grafit u Čika Stevinoj ulici, na Detelinari. Taj grafit mržnje s porukom „Nazad u pećnicu“ i precrtanom Davidovom zvezdom, pojavio se tokom jednog od najvećih jevrejskih praznika Hanuke.

Grafit mržnje su prekrečili aktivistkinje i aktivisti inicijative „Vidi, gari, ne može!“ koju čine predstavnici nevladinih organizacija i opozicionih političkih stranaka, kao i javne ličnosti.

Reč „gari“ u novosadskom slengu znači „drugar“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar