U trendu

Problemi đaka u školi u Vučju i dalje aktuelni

Petnaestak roditelja protestovalo je danas zahtevajući da se Osnovna škola „Bora Stanković“ u Vučju kod Leskovca osposobi za normalno odvijanje nastave.

Učionice, nastavnički kabineti i fiskulturna sala na spratu te škole ne koriste se godinu dana jer nisu bezbedni, pošto se u jednoj od učionica tokom noći obrušio montažni plafon težak oko 350 kilograma i pao na školske klupe.

Nastava se održava u prizemlju škole i u susednoj srednjoj Tehničkoj školi.

„Dešava se da se nastava drži u nastavničkoj kancelariji, ne obavljaju se dodatne aktivnosti zbog nedostatka prostora, dovedena je u pitanje i nastava fizičkog jer je sala na spratu, a o tragediji koja je mogla da se dogodi da i ne govorimo. Pitam gradonačelnika Leskovca i njegove saradnike da li bi godinu dana sedeli skrštenih ruku da su njihova deca djaci ove škole“, rekla je novinarima Danijela Zagorac, majka dva osnovca.

Direktorka škole Nadica Filipović kazala je da je otežan rad sa decom koja idu samo u jednu smenu.

„Deca ostaju u školi do šest uveče, i po sat vremena čekaju na autobuse za udaljena sela. Ne koristimo nastavničke kabinete, a teško uklapamo i raspored, jer ima nastavnika koji rade u više škola“, istakla je Nadica Filipović.

Spuštena plafonska konstrukcija pala je nekoliko meseci pošto je postavljena u toj, ali i u drugim učionicama na spratu škole, pa je prosvetna inspekcija zabranila korišćenje celog sprata.

U medjuvremnu su policija i Osnovno tužilaštvo u Leskovcu ustanovili da nema krivične odgovornosti izvodjača, a pad plafona pripisan je elementarnoj nepogodi, budući da je te noći duvao jak vetar u Vučju, a jedan prozor na učionici je bio otvoren.

Načelnica Uprave za društvene delatnosti Leskovca Suzana Stanković Ilić, koja je prisustvovala protestu, rekla je da je lokalna samouprava čekala da se okonča rad istražnih organa.

„U oktobru prošle godine smo obavešteni da je slučaj arhiviran i da nema krivične odgovornosti. Izvodjač radova je pristao da o svom trošku sanira štetu, ali je jedan od uslova bio da se formira gradska komisija koja će odlučiti koji i kakvi radovi da se izvedu. Direkcija za urbanizam i izgradnju će do kraja ove nedelje formirati komisiji i već naredne nedelje će se krenuti u sanaciju“, obećala je Ilićeva.

Školu „Bora Stanković“ pohadja 369 učenika iz Vučja i okoline.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar