U trendu

Prodajna izložba dece s autizmom u NBG kulturnoj mreži

BEOGRAD – Povodom 2. aprila, Svetskog dana podizanja svesnosti o autizmu, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je danas u prostorijama Novobeogradske kulturne mreže prodajnu izložbu radova dece sa autizmom pod nazivom „Svako dete je umetnik”.

Izložbu je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, u saradnji sa opštinom Novi Beograd.

Stanisavljevićeva je rekla da je izložba samo jedna od manifestacija koja obuhvataju celu nedelju u kojoj se govori o problemima sa kojima se osobe sa autizmom suočavaju a za tu priliku, u znak podrške, 2. aprila kao i prethodnih godina simboli grada biće osvetl?eni plavom bojom.

Kao znak lične podrške, sekretarka je kupila tri rada sa izložbe, a sva sredstva prikupljena na ovaj način koristiće se za unapređenje rada Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

„O osobama sa autizmom ne govorimo samo jedan dan u godini već o njima brinemo svih 365 dana u godini. Kontinuiranu podršku pružamo ne samo osobama sa autizmom već i njihovim porodicama, a jedna od najvažnijih usluga podrške su dva specijalizovana dnevna boravka koje koristi oko 200 osoba sa autizmom“, rekla je Stanisavljević.

Pomenula je uslugu ličnog pratioca koja je veoma važna za predškolsku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku decu navodeći da je ponosna i na smeštaj „Predah” u Šekspirovoj ulici koji je najsavremeniji objekat takve vrste u Evropi i gde roditelji u trenucima, kada im je to neophodno zbog različitih obaveza, decu mogu da smeste u kratkovremeni smeštaj.

„Važna je i činjenica da smo pokrenuli formiranje radne grupe za izradu strategije za osobe sa invaliditetom u Gradu Beogradu gde će jedna od ključnih stvari biti dalje poboljšanje uslova za osobe sa autizmom i njihove porodice jer planiramo nove vrste usluga i podrške“, rekla je Stanisavljević.

Zamenik predsednika opštine Novi Beograd Srđan Minić kazao je da ova gradska opština uvek pomaže sugrađanima kojima je pomoć neophodna a da današnje ustupanje prostora Novobeogradske kulturne mreže za prodajnu izložbu predstavlja još jedan vid podrške.

„Obaveza svih nas je da pomognemo i podržavamo ovakve manifestacije. Deci oboleloj od autizma i njihovim roditeljima želimo da damo snagu i volju da nastave borbu uz našu pomoć i razumevanje. Aukcijom slika želimo da damo doprinos da njihovo udruženje ima bolje uslove za rad a stojimo im na raspolaganju i za sve njihove druge akcije“, kazao je Minić.

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić je podsetio da je ova prodajna izložba samo jedna od manifestacija koja se održavaju tokom ove nedelje i najavio da će centralna manifestacija biti održana u petak, na Trgu republike.

„Nastupićemo zajedno sa decom Predškolske ustanove „Stari grad”, što znači da će nas ukupno biti oko 400, a sa nama će biti i poznate ličnosti kulturnog života koje nam daju podršku u radu. Saradnja sa Gradom Beogradom je izuzetno dobra, mnogo toga je urađeno na unapređenju našeg statusa, a otvoreni su i novi servisi podrške za decu sa autizmom i njihove roditelje – rekao je Gojić, izrazivši uverenje da će podrška grada biti nastavljena i u budućnosti.

Današnjoj prodajnoj izložbi prisustvovali su srednjoškolci gimnazije „Stefan Nemanja” koji su u znak podrške prikupili dodatna novčana sredstva za rad udruženja kao i predškolci iz PU „Novi Beograd”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.