Proizvođači mleka blokirali regionalni put u Mrčajevcima od 13 do 15 časova

Oko 200 poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom mleka iz više sela iz okoline Čačka, Kraljeva i Kragujevca blokirali su danas regionalni put na raskrsnici u Mrčajevcima, zahtevajući povećanje premija i subvencija, zagarantovanu cenu i ograničavanaje uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

Od 13 do 15 sati u Mrčajevcima su bili blokirani putni pravci prema Čačku, Kraljevu i Kragujevcu, a za to vreme je formirana višekilometarska kolona automobila iz sva tri pravca.

Proizvođači mleka su put blokirali sa flašama mleka i kamionom i tako što su učesnici blokade stajali na putu.

Na blokadi puta u Mrčajevcima bili su i članovi Ravnogoraca sa zastavom i članovi Dveri i Narodne stranke, bez stranačkih obeležja.

Blokada je protekla bez incidenata.

Porizvođači mleka naveli su da od države traže da premije za mleko budu povećane sa deset na 20 dinara, subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000, da se utvrdi minimalna cena mleka od oko 70 dinara po litru i da se ograniči uvoz mleka i mlečnih proizvoda.

Oni su nezadovoljni pregovorima koje su u petak imali u Vladi Srbije i najavili su da će nastaviti sa protestima.

Marko Vidojević iz sela Bresnica kod Čačka ima 25 godina i ostao je da živi na porodičnim seoskom imanju, ali, kako tvrdi, njegova sedmočlana porodica od proizvodnje mleka jedva preživljava.

On je rekao agenciji Beta da njegovo domaćinstvo ima 24 krave i da dnevno proizvedu oko 200 litara mleka.

„Situacija je katarstrofalna. U poslednjih godinu dana vrši se atak na srpskog seljaka. Svi u kući radimo na našem imanju, uključujući i dedu koji ima 90 godina, bavimo se proizvodnjom mleka decenijama, ali nikada nije bilo teže“, rekao je Vidojević.

On je ocenio da će teško nastaviti sa proizvodnjom mleka, ukoliko država ne bude odredila zagarantovanu cenu i ograničila uvoz.

„Ne treba mi nikakva pomoć, ja hoću samo da živim od svog rada“, rekao je Vidojević.

Blažo Bulić iz sela Bapsko polje kod Kraljeva rekao je agenciji Beta da ima 20 krava i da dnevno proizvede oko 300 litara mleka.

Kako je dodao, sa sinom i suprugom bi od toga mogao „lepo da živi“ kada bi se ograničio uvoz mleka i mlečnih proizvoda.

„Dok nije bilo nekontrolisanog uvoza mleka, mi smo i mogli da živimo od proizvodnje mleka, ali na tržištu se pojavila velika količina uvoznog mleka, sumnjivog kvaliteta. Pitanje je i dokad će mlekare da preuzimaju mleko od nas porizvođača“, rekao je Bulić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.