U trendu

Projekat unapređenja stanja životne sredine kroz brigu o zdravlju stabala

BEOGRAD – Stanje stabala u okviru javnih ustanova na Savskom vencu je vrlo dobro, ali na teritoriji te opštine postoji 1.600 stabala koja bi u narednom periodu trebalo da budu uklonjena i zamenjena novim, rečeno je danas na skupu u opštini Savski venac gde je predstavljen projekat čiji je cilj unapređenje stanja životne sredine u Beogradu kroz brigu o zdravlju stabala.

Reč je o projektu „Unapređenje stanja životne sredine na teritoriji grada Beograda davanjem predloga mera za unapređenje zdravstvenog stanja stabala i sadnju sadnica u dvorištima javnih ustanova – GO Savski venac“, koji je u periodu od 2020. do 2022. godine realizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Institutom za šumarstvo.

To je prvi projekat ovog tipa ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji, rekla je zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović i istakla da će se sa tim projektom nastaviti i u drugim opštinama u prestonici.

Navela je da je prvo odabran Savski venac zato što je to jedna od opština koja ima najveći broj javnih institucija i dodala da je projektom bilo obuhvaćeno 9.279 stabala na teritoriji te opštine.

„Sumiranjem rezultata došlo se do zaključka da je stanje stabala u javnim ustanovama na teritoriji Savskog venca vrlo dobro i to je važan podatak, ali pored toga što je stanje tako ocenjeno i dalje imamo 1.600 stabala koja bi u narednom periodu trebalo da budu uklonjena i zamenjena novim“, rekla je Vidović.

Navela je da stanje stabala utiče na bezbednost građana i imovine, ali i dodala da zamena starih sadnica novim doprinosi boljem kvalitetu vazduha u gradu jer, kako je objasnila, stara stabla imaju manju moć apsorpcije i samim tim ne doprinose u dovoljnoj meri prečišćavanju vazduha.

Vidović je rekla da su očuvanje i zaštita životne sredine nešto što je fokusu interesovanja u celom svetu, pa tako i kod nas, te istakla da Vlada Srbije, nadležno ministarstvo i Grad Beograd rade na razvoju i primenama planova za zaštitu životne sredine na strateškom nivou, održivom sistemu zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.

„Na unapređenju kvaliteta živpta građana radimo i uz podršku Evropske unije, starajući se da zakoni i politike budu usmereni na očuvanje vazduha, vode i zemljišta“, dodala je Vidović.

Dodala je da čovek od životne sredine ne može samo da uzima, već da u nju treba mnogo i da se ulaže.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Robert Jakša podsetio je na akciju „Srbija sadi“ koju su, dodao je, širom zemlje organizovali ove godine, a u okviru koje je sa preko 50.000 sadnica pošumljen prostor u više od 40 opština.

„To je, između ostalog, konkretan doprinos Ministastva zaštite životne sredine očuvanju i unapređenju životne sredine i samo jedna od mera koje kontinuirano sprovodimo u sardnji sa lokalnim samoupravama i društevno odgovornim kompanijama“, rekao je Jakša.

Naveo je da u tom poslu zapaženo mesto ima i opština Savski venac i izrazio nadu da će ta opština biti bogatija za još više šetača, rekreativaca i svih ljubitelja zdravog života.

„Ovo je samo početak i trudimo se da Srbija po primeni ekoloških standarda bude rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama EU“, rekao je Jakša.

Predsednik Skupštine opštine Savski venac Strahinja Kukić rekao je da ta opština sledi eko agendu i odvaja značajna sredstva za unapređene životne sredine.

Kako je dodao, ove godine je za te namene izdvojeno oko 10 miliona dinara, a naredne će biti isto toliko, ako ne i više.

Pomenuo je niz aktivnosti koje opština sprovodi u cilju unapređenja i zaštite životne sredine među kojima su sadnja drveća, akcija „Recikliraj za čistiji Savski venac“ u okviru koje su sugrađanima delili eko kese i PVC kante, čišćenje savskog priobalja, zamena kotlarnica u vrtićima…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.