Prosvetari traže ili dijalog ili će obustaviti nastavu

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) sa današnjeg protesta ispred Vlade Srbije zatražila je dijalog sa Ministarstvom prosvete ili će u suprotnom, kako je najavljeno, protest biti radikalizovan.

Blokiran je saobraćaj u delu Nemanjine ulice, ispred vlade.

Protest je počeo u 12.05 intoniranjem himne Bože pravde, okupljeni prosvetari nose sindikalna obeležja i srpske zastave, a neki od istaknutih transparenta su: „Škole i fakultete pretvarate u prodavnice diploma i titula“, „Otkud ovoliko lopova“, „Žao nam je što ste naša vlast, a ne vlast nekog našeg neprijatelja“.

Prosvetari su ispred Vlade Srbije održali i školski čas.

Predsednica USPRS Jasna Janković najavila je da će ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni do kraja marta u školama koje su članice tog sindikata nastava biti potpuno obustavljena na jedan dan, kao upozorenje.

„Ne shvatamo da nema para za naše zahteve, to stvarno ne možemo da razumemo“, poručila je Janković sa skupa kojem, prema proceni policije, prisustvuje oko 1.000 prosvetara.

Prema njenim rečima, kolege iz drugih sindikalnih organizacija nisu želele da učestvuju u ovom protestu, a telegram je jedino stigao od kolega iz sindikata Nezavisnost.

Dodala je da se od 736 škola, koje su članice Unije, više od 500 odazvalo protestu.

Članovi USPRS će u školama skratiti časove na 30 minuta, a medju zahtevima su i Zakon o platnim razredima koji bi uneo pravdu u plaćanje budžetskih korisnika i ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan na kraju petomesečnog štrajka 2015. godine.

Najavili su i da će tražiti da se uradi aneks Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti koji će podrazumevati poboljšanje položaja prosvetnih radnika.

Inače, sve škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Rasinskom okrugu, kojih je 38, danas su u štrajku upozorenja, odnosno skratile su časove na 30 minuta, rečeno je u kruševačkoj Uniji.

„Sve škole u Rasinskom okrugu, članice Unije, drže časove 30 minuta, imamo dve, tri škole gde se zvoni na 45 minuta, ali se izlazi na 30 minuta, bilo je pokušaja opstrukcije jer je od Školske uprave stigla instrukcija da se zvoni na 45 minuta, ali škole to nisu činile“, rekao je agenciji Beta član Predsedništva USPRS-a i predsednik kruševačke Unije Dobrivoje Marjanović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je danas da nema razloga za najavljeni štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i najavio da bi sva sporna pitanja u vezi sa zaradama prosvetara trebalo da budu rešena donošenjem novog zakona o platnim razredima, koji se očekuje do juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.