U trendu

Radić: Na Zagreb je verovatno pala ukrajinska bespilotna letelica Tu-141

Nepoznati objekat koji se srušio na Zagreb verovatno je bespilotna letelica Tu-141 Striž, koju koristi Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine, izjavio je danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da se to može zaključiti po veličini kratera koji se pojavio na mestu pada, po padobranima koji su deo sistema te bespilotne letelice u slučaju prinudnog sletanja ili nekog otkaza, a da na to ukazuju i prvi izveštaju sa lica mesta.

On je rekao da je to stara letelica iz vremena Hladnog rata, koja bukvalno izgleda i ima karakteristike kao avion bez pilota.

Radić je dodao da je tu letelicu Rusija najverovatnije već izbacila iz upotrebe a da je u Ukrajini manji broj održavan u operativnoj upotrebi i da je tokom prvih dana rata već zabeleženo jedno rušenje ili obaranje iste takve letelice.

Prema njegovim rečima, nikada ne treba isključiti mogućnost da se radi i o nekoj drugoj vrsti objekta, izvidjačkoj letelici neke druge zemlje pa čak i nekom izvidjačkom satelitu koji se u poslednje vreme nalaze u zemljinoj orbiti u velikom broju.

„Zbog rata, vazdušni prostori NATO članica su puni izvidjačkih aviona, sa posadama i bez njih. To se, doduše, radi nešto istočnije jer se ukrajinska strana obaveštajno podržava i izveštava o pokretima ruske vojske. Takodje, izvidjački avioni AVAKS neprekidno kruže kako bi zamenili u velikoj meri uništeni ukrajinski sistem radarskog osmatranja“, rekao je on.

Radić je rekao da ima razloga da se veruje da deo tih letelica u odlasku i dolasku preleće i preko Zapadnog Balkana a da se obavlja izvidjanje i tog prostora, uključujući i Srbiju.

Odgovarajući na pitanje kako je tako velika letelica neprimećeno mogla da preleti teritoriju nekoliko zemalja i padne u Zagreb u trenutku visoke borbene gotovosti NATO, kao i šta taj podatak govori o kvalitetu tog sistema zaštite, Radić je rekao da uvek postoji mogućnost da usamljeni objekat prodje.

„Nijedan sistem PVO nije savršen i nema apsolutne zaštite. Nema šanse da se obori sve što leti. I u hladnoratovsko doba, kada su vojske bile veće a stotine radara osmatrale prostor, bilo je nekoliko velikih incidenata“, rekao je on.

Policija sprovodi uvidjaj nakon pada predmeta iz vazduha na Jarun, u Zagrebu, saopštio je jutros MUP Hrvatske, javlja agencija Hina.

Policija je sinoć oko 23.00 primila više dojava gradjana da su na širem području Jaruna osetili detonaciju i da su uočeni predmeti koji padaju iz vazduha.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.