U trendu

Radna grupa će analizirati napade na medicinare

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić izjavio je danas da bi do kraja sedmice trebalo da bude formirana Radna grupa koja će raditi na svim prijavljenim napadima na zdravstvene radnike.

„Očekujemo da predložena imena za članove te buduće Radne grupe ili komisije budu gotova do kraja nedelje. Nismo stigli sve da uradimo s obzirom da su bili praznici“, kazao je Vekić novinarima u Medija centru.

U Domu zdravlja u Šapcu danas je jedan pacijent ubio nožem medincinsku sestru (55).

Vekić je rekao da će to Radna grupa analizirati sve prijavljene slučajeve napada na medicinske radnike.

„To Radno telo neće moći da preduzima nikakve bitne korake bez adekvatne saradnje kako sa MUP-om, tako sa Tužilaštvom“, kazao je on.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović je kazala da je tokom prošle godine u LKS bilo 11 zabeleženih napada na lekare i drugo medicinsko osoblje.

Ona je kazala da nije od presudnog značaja da li će medicinsko osoblje imati status službenog lica.

„Ali se mora uvesti neka nova klauzula kao u zemljama u regiona, a koja će glasiti – napad na zdravstvenog radnika u vršenju zdravstvne delatnosti…“, rekla je ona i dodala da lekari kada su u pitanju vredjanje i drugi verbalni napadi ne mogu zbog Hipokratove zakletve da protiv svojih pacijenata pokreću sudske sporove.

Direktorka LKS je kazala da je potrebno da se napadi na medicinsko osoblje pred Tužilaštvom tretiraju drugačije i da se gone po službenoj dužnosti.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je 21. decembra 2015. godine da će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata i Lekarske komore koja će na šestomesečnom nivou pratiti sve slučajeve napada na medicinsko osoblje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.