U trendu

Radnici rudnika Kolubara: Sumnjamo da će prodati EPS, posle 1. …

Radnici rudarskog basena „Kolubara“, okupljeni danas ispred Elektroprivrede Srbije (EPS), rekli su da nakon prelaska EPS-a u akcionarsko društvo ne mogu da ne sumnjaju u to da preduzeće neće biti prodato i najavili su novi protest nakon 1. maja, kada će blokirati magistralu kod Lazarevca, blizu jezera Očaga.

Oni su pozvali predstavnike vlasti da dodju u „Kolubaru“, koja je u sastavu EPS-a, a jedan od radnika Milovan Ćojbašić zapitao je zašto u preduzeće nisu ranije dovedeni stručnjaci koji bi sprečili havarije koje su se dogodile, „već su 2014. godine dovedeni kadrovi koji nisu dobri za preduzeće“.

„Ministarka (rudarstva i energetike Dubravka Djedović) rekla je da će delimično biti privatizovan EPS, želimo da znamo hoće li ili neće biti privatizovan. Niko nam nije rekao buduće planove, a želimo i da znamo kako će se ovo preduzeće razvijati“, rekao je on.

Dodao je da niko od radnika nije obavešten niti je znao za javnu raspravu o prelasku EPS-a u akcionarsko društvo.

„Ovo nije politička igra, ovo je opravdan strah radnika za preduzeća, želimo odgovore“, rekao je Ćojbašić.

On je rekao da su nedavno radnici, koji su protestovali, dobili uvrede od predstavnika vlasti u Skupštini Milenka Jovanova, novinara Dragana J. Vučićevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Umesto da oni budu ti koji će da se bore za gradjane koji treba da nose temelje privrede, rekli su da smo tifusari, magarci i plaćena klika. Samo želimo da se neko sa poštovanjem ophodi prema nama“, rekao je on.

Naglasio je da se sada u statutu EPS-a ne nalazi član šest za koji su se oni borili, a koji se odnosi na to da imovina EPS-a ne može da se proda.

Radnik EPS-a Vladimir Vujanović rekao je da su radnici uputili zahteve Vladi i resornom ministarstvu u vezi sa privatizacijom preduzeća, ali da nisu dobili nikakve odgovore. 

„Razvlače nas po medijima i govore da smo plaćenici opozicije, da radimo za nekoga. Mi smo samo obični radnici. Prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo ugrožen je čitav sektor elektroprivrede“, rekao je Vujanović.

Istakao je da radno telo „Jedinstvo Kolubara“ formirano sa ciljem da se ujedine radnici tog preduzeća jer je sindikat koji postoji podeljen i ne šititi interese radnika.

„Ministarka je rekla da nemamo razloga za strah i radna mesta, ali mi sumnjamo u njene namere. Vidimo da nam je kraj blizu, Lazarevac i Kolubara nisu spremni na brzu tranziciju“, rekao je on.

Podsetio je da je firma ove godine počela da donosi dobit, „da posluje dobro“ i da trenutno „Kolubara“ ima oko 15.000 radnika.

„Imamo informaciju da će ‘Kolubara’ ostati samo sa nekoliko hiljada radnika. Pitamo minsitarku šta će biti sa radnicima, ko će se boriti za njihove otpreminine. Ne želimo da napustimo Lazarevac i da radimo u drugim rudnicima, kako su nam nudili“, kazao je Vujanović.

Jedan od inicijtora osnivanja „Jedinstva Kolubara“ Goran Perišić pozvao je radnike iz Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, Termoelektrane „Kostolac“ i hidroelektrane „Djerdap“ da im se pridruže na sledećem protestu.

„Hidroelektrane su prve na udaru, mi na drugom. Niko neće kupovati našu prljavu energiju“, rekao je Perišić.

Radnici, prema njegovim rečima, imaju informaciju da će doći manjinski vlasnik EPS-a i da će sistematizaciju preduzeća raditi norveški stručnjaci, da će smanjiti broj radnika na „optimalan“ nivo.

„Po tačkama u statutu, zaključili smo da će EPS služiti samo za proizvodnju električne energije, znači neće biti i snabdevač“, kazao je Perišić.

Okupljeni radnici ispred EPS-a zahvalili su svima koji su ih podržali na prethodnom protestu održanom u Lazarevcu 18. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar