U trendu

Radojičic: Graditi nove, ali i održavati postojeće objekte

BEOGRAD – Prilikom jučerašnjeg odvajanja i pada obloge ventilacije objekta na pijaci u zgradi „Starog Merkatora”, povređene su četiri ženske osobe, a ovaj događaj još jednom potvrđuje da moramo voditi računa o održavanju zgrada, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Kako je gradonačelnik objasnio, četiri povređene ženske osobe su nakon ukazane pomoći i kompletne medicinske dijagnostike otpuštene na kućnu negu.

Najvažnije je da niko nije u životnoj opasnosti. Razgovarali smo sa direktorom „Gradskih pijaca” i ovo javno komunalno preduzeće će svim povređenim i njihovim porodicama isplatiti odštetu. Inače, ovaj objekat je izgrađen 1972. godine, vlasnik je Republika, a JKP „Gradske pijace” koristi pijačni prostor, upravlja njime i vrši kontrolu. Ništa nije ukazivalo na to da može doći do odvajanja obloge ventilacije. Siguran sam da će istraga koja je u toku dati potrebne odgovore, rekao je Radojičić. gostujući na TV Prva.

Gradonačelnik je naglasio da devedesetih i dvehiljaditih godina nije investirano u tekuće održavanje zgrada, a da je sadašnja gradska vlast u taj proces ušla rekonstrukcijom više od 600 fasada, prenep je Beoinfo.

Održavanje zgrada nije samo estetsko pitanje već, pre svega, i pitanje bezbednosti. Kultura održavanje grada mora biti podignuta na viši nivo, a suština je da predviđenim procedurama rizik svedemo na najniži mogući nivo, kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo da je u toku procena materijalne štete i da će „Gradske pijace” iz sredstava tekućeg održavanja sanirati i popraviti objekat.

Ovo je još jedna opomena da mnogo više pažnje treba posvetiti održavanju, posebno objekata izgrađenih sedamdesetih godina prošlog veka. Insistiraću na tome da se u svim programima poslovanja javnih komunalnih preduzeća uvećaju sredstva za održavanje objekata i zaštitu na radu. Takođe, koristim priliku da skrenem pažnju na sve ono što je u poslednjem periodu urađeno kada je reč o gradskim pijacama: izgradili smo najmoderniju zatvorenu pijacu na Paliluli, uradili delimičnu rekonstrukciju Kalenić pijace, uredili natkrivanje svih pijaca, zamenjene su tezge i rashladne vitrine. Ovim su znatno unapređeni uslovi na pijacama, kako za prodavce tako i za sve građane koji posećuju pijace, istakao je Radojičić.

On je najavio i uređenje podzemnih prolaza, ali i naglasio da prethodno treba rešiti pitanje svojinskih odnosa lokala koji u njima postoje.

Govoreći o povećanju broja obolelih, Radojičić je naglasio da je epidemiološka situacija ozbiljna, ali i da je dobra okolnost da nema značajnog povećanja broja najteže obolelih.

Nadam se da ćemo, prema mišljenju stručnjaka, uskoro ući u završnu fazu pandemije. U ovom trenutku bitno je da se ne preoptereti zdravstveni sistem. Oko 40 odsto zaraženih virusom korona čine asimptomatski pacijenti. S druge strane, veoma je teško kontrolisati širenje virusa kod asimptomatskih slučajeva, ali je dobro što u zdravstvenom sistemu nema značajno većeg broja hospitalizovanih i preminulih. Moramo kao i do sada slušati preporuke epidemiologa i zajedničkim kompromisom usaglasiti ih sa sugestijama političkog dela Republičkog kriznog štaba, poručio je gradonačelnik Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar