U trendu

Regionalna informativna agencija JUGpress danas obeležava 16 godina postojanja

Regionalna informativna agencija JUGpress danas obeležava 16 godina postojanja uz poruku „Još smo živi i postojimo“, saopšteno je iz te agencije.

„Za ovih šesnaest godina preživeli smo mnogo toga. Različite vrste pritisaka i pretnji, otvorenih ili prikrivenih, pokušaje vlasti da nas ugase, više puta je sajt hakovan, finansijsko iscrpljivanje koje traje i dalje, pokušaje diskreditacije i etiketiranja ali i crtanja mete kroz različite spinove i izmišljene priče“, naveli su iz JUGpressa.

U saopštenju su podsetili na „pokušaj zastrašivanja i gašenja“, odnosno tužbe beogradske kompanije „Milenijum tim“, koja ih je tužila jer su izveštavali sa konferencije za novinare jedne opozicione stranke i za to tražila odštetu od 200.000 evra.

„U međuvremenu je, zahvaljujući pre svega podršci kolega iz nekoliko medija, novinarskih udruženja i javnosti, taj zahtev smanjen na 200 evra ali je i dalje nejasno zašto mediji u Srbiji može da bude tužen samo zato što je radio svoj posao i informisao javnost. U medjuvremenu su nas tužila dvojica direktora ove kompanije za ‘duševnu bol’ koji, u njihovom slučaju, košta dva miliona. Toliki im je odštetni zahtev. Još uvek čekamo suđenja po ovim tužbama“, piše u saopštenju.

Istakli su da će posao informisanja javnosti raditi kao i do sada: „profesionalno, odgovorno, u skladu sa novinarskim standardima, Etičkim kodeksom, bez kompromisa i uvek i isključivo u interesu javnosti“.

JUGpress, čije je sedište u Leskovcu, je prva agencija osnovana van Beograda sa namerom da se bavi regionalnim temama i prati dešavanja na jugu Srbije sa posebnim akcentom na Bujanovac, Preševo i Medvedju, na Kosovu i Metohiji, severozapadnoj Makedoniji, ali i u širem regonu.

Agencija objavljuje tekstove na srpskom, albanskom, romskom i bugarskom jeziku .

Šesnaestu godišnjicu JUGpress dočekuje sa multimedijalnim konceptom agencijske produkcije, koja pored klasičnih informativnih servisa vesti, pisanog,
tonskog, foto i televizijskog, obuhvata i Internet televiziju TV JUGpress, navodi se.

Osnivač JUGpressa je NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.