U trendu

Restaurirana skulptura Vuka Karadžića vraća se u Ruzveltovu u ponedeljak

BEOGRAD – Restauracija bronzane skulpture Vuka Stefanovića Karadžića je završena i ona će nakon skoro dva meseca u ponedeljak biti vraćena na postament Vukovog spomenika na uglu Ruzveltove ulice i Bulevara kralja Aleksandra, najavljeno je na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije ovog spomenika, a restauraciju bronzane skulpture obavio je Zoran Kuzmanović u ateljeu u Smederevu.

Postament spomenika je takođe obnovljen.

Izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine, obrađeni kameni blokovi, izrađene ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, zatim skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, a ujednačena je i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova.

Ideju o podizanju Spomenika Vuku Karadžiću pokrenula je Srpska književna zadruga na sednici Glavnog odbora 1920. godine, a nakon godinu dana otpočela je sa sakupljanjem priloga za njenu realizaciju.
Deset godina kasnije, sa cele teritorije Srbije sakupljeno je 305.000 dinara, a Srpska književna zadruga je na sugestije pojedinih umetnika i kulturnih radnika, među kojima je bio i Uroš Predić, odbacila prvobitnu zamisao o raspisivanju opštejugoslovenskog konkursa i prihvatila gotovu maketu Vukovog spomenika, koju je izradio vajar Đorđe Jovanović.

Po ugovoru koji je zaključen sa umetnikom skulptura je trebalo da bude tri metra visoka, izlivena u bronzi, a za njenu izradu Srpska književna zadruga se obavezala da će umetniku isplatiti 300.000 dinara.

Jovanović je gipsani model skulpture 1932. godine preneo u Prag, gde je potom izradio spomenik u dogovorenoj veličini i izlio ga u bronzi.

Skulptura Vuka Karadžića stigla je u Beograd godinu dana kasnije, a naredne četiri godine se čekalo određivanje lokacije i postavljanje.

Neki od predloga bili su da se skulptura postavi u Studentskom parku, između spomenika Dositeju Obradoviću i Josifu Pančiću, u parku kod Železničke stanice ili ispred kafane„Albanija“.

Posle mnogobrojnih polemika oko lokacije, Gradsko veće je 23.jula 1937. godine, odlučilo da se za podizanje spomenika Vuku Karadžiću ustupi mesto na uglu ulice Kralja Aleksandra i Geteove (današnja Ruzveltova), u parku Ćirila i Metodija.

Svečano je otkriven u okviru proslave stopedesetogodišnjice Vukovog rođenja 7. novembra iste godine.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 18. decembra 1964. godine, sastala se komisija za utvrđivanje spomeničkih svojstva spomenika Vuku, gde je navedeno kako je to jedini monumentalni javni spomenik ovoj zaslužnoj ličnosti u Beogradu.

Sam tok njegovog podizanja otkrivao je niz društvenih i kulturno-istorijskih momenata, karakterističnih za naše prilike tog vremena. Osim toga, delo je vajara, osnivača srpske moderne skulpture i prvog umetnika koji se bavio problematikom skulpture velikog formata.

Zbog sveg toga Komisija je odlučila da spomenik Vuku Karadžiću ima svojstvo spomenika kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar