U trendu

Romski pokret traži ostavku gradonačelnika Beograda, optužuju ga da ne brine o gradjanima

Pokret Opra Roma Srbija optužio je danas gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da „zanemaruje“ gradjane romske nacionalnosti i pozvao ga da podnese ostavku.

Iz pokreta su naveli da gradske vlasti nisu rešile pitanje stanovnika romskog naselja na Čukarici u kom je 12. marta jedno dete stradalo a petoro povredjeno prilikom eksplozije dalekovoda.

Naveli su da su odmah posle te nesreće uputili dopis gradonačelniku za hitno zakazivanje sastanka radi rešavanja pitanja stanovnika tog naselja ali da su na sastanak pozvani „tek 5. aprila“.

„Na sastanku smo istakli da imamo donatore za modularne kontejnere, samo da se to pitanje što pre reši i ljudi sklone sa nebezbedne lokacije, a grad je trebalo da obezbedi lokacijske uslove za te kontejnere sa pristupom pijaćoj vodi i struji kako bi prvenstveno deca nastradala u požaru imala koliko toliko adekvatnije uslove za postbolnički oporavak s obzirom na visok stepen opekotina“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su gradske vlasti tražile da stanovnici tog naselja zajednički pošalju potpisanu molbu kojom pristaju da kao privremeno rešenje prihvataju život u modularnim kontejnerima.

„Molbu smo sastavili, stanovnici naselja potpisali i istu prosledili kabinetu gradonačelnika 9. aprila. Od tada odgovor nismo dobili, bez obzira na pregršt mejlova i poziva koje smo uputili kabinetu gradonačelnika, dok su povredjena deca i dalje u katastrofalnim uslovima bez struje i vode sa teškim opekotinama“, piše u saopštenju.
Ocenili su da se „namerno odugovlači“ sa rešavanjem tog problema, „kako bi on sa protokom vremena postao još jedan od nerešenih i zaboravljenih problema“.

„Nedopustivo je da gradonačelnik zanemaruje svoje gradjane, a još je više nedopustivo da se dečji lekar, kakav je Radojičić, igra dečjim životima. U tom smislu smatramo da treba reći otvoreno šta god da je u pitanju što predstavlja prepreku u rešavanju ovog problema, dok u suprotnom smatramo da je korektno da gospodin Radojičić da ostavku i mesto gradonačelnika prepusti nekome ko će se odlučnije boriti za živote Beogradjana i ko neće zanemarivati živote beogradske dece zbog ‘kompleksnosti’ problema“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.