U trendu

RTS se neće oglašavati na Tviteru zbog oznake da saradjuje sa Vladom Srbije

Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je danas da se neće oglašavati na društvenoj mreži Tviter, na nalozima koji su obeleženi „bilo kakvom oznakom“ iza koje RTS ne stoji i koju nije izabrao prilikom registracije naloga.

Povodom odluke kompanije Tviter da na neke od naloga koje koriste mediji u Srbiji na toj platformi stavi oznaku „medij koji saradjuje sa Vladom Srbije“, RTS je na svom sajtu naveo da ta odluka „primorava da preispitaju svoje prisustvo na toj mreži, ali i da zatraže da se o tome izjasni Evropska radiodifuzna unija (EBU) i druge organizacije čiji je RTS, kao javni servis, član“.

„Nezavisno od odluke da pod promenjenim uslovima, etiketiran i pod političkim pritiskom RTS neće objavljivati ni na jednoj platformi, smatramo da je neophodno da EBU reaguje i spreči svaku vrstu pritiska velikih kompanija na svoje članice“, navodi RTS i dodaje da je neprihvatljivo da Tviter predstavlja, dopisuje ili dodaje bilo kakav tekst u njihove objave, bez dopuštenja ili zahteva.

Kako su naveli, nejasni i nedosledni su kriterijumi po kojima se takva „etiketa“ dodeljuje medijima.

„Ako je kriterijum finansiranje medija iz državnog budžeta onda bi istu oznaku koju je Tviter dodelio RTS-u morao da nosi veći broj medija na ovoj mreži, čak i članova EBU, ali ne i RTS jer se medijski javni servis Srbije ne finansira iz državnog budžeta. Konkretnije, 31 javni servis u Evropi finansira se sasvim ili delimično iz državnog budžeta te ‘zaslužuju’ nezgrapno formulisanu etiketu da ‘saradjuju sa vladom“, tvrdi RTS.

Dodali su da „etiketu“ nemaju Radio Slobodna Evropa, Dojče Velea (DW) ili Glas Amerike (VOA) za koje kažu da im je država osnivač i da se finansiraju u potpunosti iz državnog budžeta, dodajući da je saradnja RTS sa DW i VOA odlična i da ta primedba nije poziv da se etikeriranje medija proširi.

Govoreći o kriterijumima objavljenim na sajtu Tvitera, RTS tvrdi da analizom sadržaja koje je objavljivao na toj mreži „kompjuterski algoritam nije mogao da dodje do zaključka da su pravljeni pod pritiskom ili uticajem vlasti u Srbiji“.

Dodaje da posebno to nije moguće zaključiti za nalog „RTS Magazin“ koji objavljuje nepolitičke, zabavne sadržaje i da nije registrovan kao zvanični nalog RTS-a, za razliku od naloga „RTS Vesti“.

„Ne postoji ni uputstvo šta medij treba da uradi da bi se ‘oslobodio’ etikete, to jest da kompjuterski algoritam prestane da ga prepoznaje kao ‘saradnički'“, navodi RTS.

Dodaje se da ako je do kompjutera, to bi se lako rešilo objavljivanjem sadržaja koji se uklapaju u kriterijume platforme.

„Jer Tviter ne bi smeo da sudi o mediju na osnovu onoga što ne vidi, a njegovi algoritmi ne mogu da vide ništa izvan sopstvene mreže. Sve to navodi na zaključak da se ne radi o algoritamskom svrstavanju već o političkoj odluci, odnosno o obliku političkog pritiska na medij“, navodi RTS na svom sajtu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.