U trendu

Šabić: Odlukom da ne pokrene postupak zbog učešća na protestu, sud u Prokuplju štiti …

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava Rodoljub Šabić danas je pozdravio odluku Prekršajnog suda u Prokuplju kojom je prekršajni nalog MUP-a protiv Snežane ilić iz tog grada, zbog učešća u demonstracijama protiv projekta Rio Tinto, stavljen van snage i utvrdjeno da se taj postupak ne može voditi.

Šabić je ukazao da ovakva odluka daleko prevazilazi značaj pojedinačnog slučaja i da bi trebalo da služi kao primer u rešavanju mnoštva postupaka pokrenutih povodom prekršajnih naloga koje je MUP izdao protiv velikog broja gradjana širom zemlje zbog toga što su, navodno, učešćem u mirnim demonstracijama, ugrožavali bezbednost saobraćaja.

„Odluka Prekršajnog suda u Prokuplju je ohrabrujući, kod nas nažalost nedovoljno čest primer dosledne primene načela zakonitosti i pravičnosti. Vlast je kažnjavanjem učesnika protesta, izdavanjem mnoštva prekršajnih naloga ignorisala elementarne zahteve pravičnosti. Učesnici demonstracija nisu delikventi već gradjani koji su koristili svoja ustavna prava da bi izrazili svoje nezadovoljstvo merama vlasti i upozorili na štetne posledice tih mera“, rekao je Šabić.

Dodao je da je i vlast priznala da je nezadovoljstvo gradjana bilo opravdano tako što je, na kraju, prihvatila sve zahteve protesta.

„Da je to učinjeno blagovremeno, protesta ne bi bilo, vlast je proteste isprovocirala svojim neodgovornim i nekorektnim odnosom i nepravično je i apsurdno da za dogadjaja koje je sama izazvala kažnjava gradjane“, kazao je Šabić.

Istakao je da odluka suda „predstavlja upozorenje policiji da njeno delovanje mora da se odvija u zakonom utvrdjenim granicama koje je dužna da poštuje“, jer je sud utvrdio da snimci koje je policija podnela kao dokaz u postupku nisu pribavljeni na zakonit način, te shodno tome ne mogu da se koriste.

„Ovakva odluka suda je implicitan odgovor i za slučaj da su policija ili BIA za snimanje demonstranata koristili, uprkos činjenici da za to ne postoji pravni osnov, i takozvani Inteligentni video nadzor, kamere koje sa odgovarajućom softverskom podrškom omogućavaju biometrijsku identifikaciju lica“, rekao je Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

On je ukazao da su „sumnje s razlogom prisutne“ iako je policija demantovala da je koristila takav nadzor, kao i da je uznemiravajuća i neobjašnjiva činjenica je da je u planu javnih nabavki MUP za prošlu godinu bila i nabavka ovog softvera iako je poznato da bi njegova upotreba bila nezakonita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.