U trendu

SAD i Srbija – važni saveznici u dva svetska rata

BEOGRAD – U okviru manifestacije „Dani slobode“ koja se održava povodom proslave oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu danas je ispred Srpske akademije nauka, održan scenski prikaz „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima – scena Sjedinjene Američke Države“, dramski dijalog između naučnika i akademika Mihajla Pupina i njegovog prijatelja, nekadašnjeg predsednika SAD Vudra Vilsona.
Ovom događaju prisustvovali su predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i vojni ataše Ambasade SAD major Rob Hamilton .

„Sjedinjene Američke Države su bile naš saveznik u dva rata i naši diplomatski odnosi datiraju još od 1867. godine. Mi moramo da se sećamo svojih saveznika koji su u teškim vremenima za srpski narod pružili pomoć i bili uz nas“, rekao je Nikodijević i dodao da je Srbija zahvalna za požrtvovanje i brigu tadašnjeg američkog predsednika Vudroa Vilsona.

On je podsetio da je predsednik Vilson ukazao najveće poštovanje našoj državi kada je 1918. godine na Vidovdan izdao naredbu da se okači srpska zastava na Belu kuću u Vašingtonu.

„To je bio prvi put da se zastava druge zemlje okači na tom mestu, a isto tako pročitan je proglas predsednika Vilsona u svim crkvama, u kome se veliča borba srpske vojske u Prvom svetskom ratu“, istakao je Nikodijević.

Vojni ataše Hamilton izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo što se jedna ovakva manifestacija održava i podsetio na jake veze između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

„Ove godine proslavili smo 75. godišnjicu misije „Halijard“ u Pranjanima i odali počast srpskim seljacima koji su izložili sebe i svoje porodice velikoj opasnosti, zaštitivši 500 američkih i savežničkih pilota i članova posade koji su oboreni iznad Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. Ovi isti, hrabri Srbi, takođe su pomogli da se izgradi improvizana pista koju su iskoristii u izuzetno odvažnoj misiji spasavanja i prebacivanja vazduhoplovaca na bezbednu teritoriju“, rekao je Hamilton.

U dramskom dijalogu u Knez Mihailovoj ulici učestvovali su glumci Branko Vidaković, u ulozi Mihajla Pupina, i Đorđe Marković u ulozi Vudroa Vilsona i tako brojnim prolaznicima preneli odnose dvojice velikih prijatelja.
„Dani slobode“, kao sećanje na oslobođenje Beograda u Drugom i Prvom svetskom ratu obeležavaju se od 20. oktobra do 1. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.