Sahranjen jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.

Pre sahrane je održana komemoracija u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu.

Sporić, student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, preminuo je 7. novembra u 22. godini posle duže bolesti.

Povodom smrti svog stipendiste Univerzitet Kembridž proglasio je trodnevnu žalost.

Sporić je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i medjunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i astrofizike, uključujući zlatne medalje na Medjunarodnoj olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, 2016. godine, i na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Jedini je učenik Matematičke gimnazije koji je u jednoj školskoj godini osvojio zlatne medalje na tri medjunarodna takmičenja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Matematička gimnazija i Društvo fizičara Srbije pokrenuli su inicijativu da se ustanovi nagrada koja će nositi ime Mihajla Sporića. Nagrada će biti dodeljivana srednjoškolcima koji su postigli najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.