U trendu

Sastanak Beograda i Prištine 24. januara u Briselu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je večeras Beograd i Prištinu na sastanak na visokom nivou 24. januara u Briselu u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

„Razvoj događaja poslednjih nekoliko dana istakao je potrebu za povećanom posvećenošću i angažovanjem dve strane kroz dijalog“, navodi se u saopštenju na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ostaje od najvećeg značaja za obe strane, za Evropsku uniju i Zapadni Balkan u celini, ističe se u saopštenju visoke predstavnice.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 24. januara

Premijeri Srbije i Kosova treba da se sastanu u utorak 24. januara u Briselu u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

U saopštenju koje je večeras izdato u kabinetu visoke predstavnice EU Federike Mogerini navodi se da je šefica EU diplomatije pozvala dve strane na sastanak na najvišem nivou u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Razvoj događaja poslednjih dana naglašava neophodnost pojačane predanosti i zalaganja obe strane kroz dijalog“, navodi se u pisanom saopštenju kanbineta Federike Mogerini.

U saopštenju se ponavlja da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije ostaje izuzetne važnosti za obe strane, kao i za Evropsku unijuao i za Zapadni Balkan u celini.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je ranije danas, posle telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da će sledeće sedmice biti održan sastanak sa albanskom stranom uz posredstvo Brisela.

„Što se nas tiče, to nije problem. Posle razgovora sa (potpredsednikom SAD) Džozefom Bajdenom imaćemo i druge kontakte, verovatno i direktne, i pokušati da zaustavimo svaku vrstu narastajućih tenzija, iako je to izuzetno teško“, rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Mir je najvažnije dostignuće, poručila je prethodno šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i apelovala na smirivanje situacije i tenzija između Beograda i Prištine i nastavak dijaloga.

Mogerini je to rekla na sastanku sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Davosu, a on je novinarima, prenoseći njene poruke, rekao i da je sa šeficom evropske diplomatije razgovarao o situaciju u regionu, odnosima između Beograda i Prištine, ali i o drugim temama.

„Ne bi bilo fer da govorim o svemu što je Mogerini govorila, ali mogu da kažem da je apelovala na smirivanje situacije i tenzija, rekla da je mir najvažnije dostignuće i apelovala na nastavak dijaloga“, rekao je Vučić.

Kako kaže, on je njoj poručio da kao predsednik vlade ne podnosi zamenu teza u kojoj „ceo svet priča o vozu, a voz niko od Albanaca nije ni video“, ali su zato Srbi na severu videli 17 oklopnih vozila i duge cevi.

„Rekao sam da Srbija ima samo jedan uslov, a to je da niko više ne pokuša da dugim cevima i oklopnim vozilima rešava probleme i da smo uvek spremni za svaku vrstu razgovora, smirivanje tenzija, jer nama ponajmanje odgovara bilo kakav problem, jer smo na dobrom ekonomskom putu“, naveo je Vučić.

On je dodao da Srbija želi mir gotovo po svaku cenu, da nema problem da razgovara, ali da je lično izgubio poverenje u mnoge ljude jer, kako kaže, postoje stvari koje se ne rade.

„Postoje stvari koje se jednostavno ne rade, koje ne smete da radite, ne smete da se igrate oružjem i oruđem na teritoriji zapadnog Balkana, to svi ljudi moraju da znaju“, naveo je Vučić.

Vučić je zahvalio šefici evropske diplomatije na angažmanu, navodeći da je siguran u njene najbolje namere, te da veruje da će se uz pomoć EU i drugih međunarodnih subjekata spustiti tenzije između Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar