U trendu

Savet za štampu: Kurir, Nova, Informer i Sremske vesti prekršili Kodeks novinara

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila su dnevni list Kurir i portal Nova.rs prekršili Kodeks novinara Srbije, objavljivanjem tekstova o masovnom ubistvu u OŠ „Vladislav Ribnikar“, a Informer tekstom u kojem vređa kosovske Albance, saopšteno je danas.

Kako se navodi, veći deo sednice komisija je diskutovala o žalbama na tekstove o tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ koji su objavljeni na portalu Nova.rs i u dnevnom listu Kurir , a žalbe je podnela predstavnica Asocijacije medija u Komisiji za žalbe Jelka Jovanović.

Član komisije može podneti žalbu na neki tekst u izuzetnim situacijama, ukoliko se radi o bitnom kršenju Kodeksa novinara Srbije, ali ne može učestvovati u donošenju odluka što je, kako se navodi u saopštenju, ovoga puta bio slučaj.

Tekst objavljen na sajtu Nova.rs, kako je navela Jovanović, jedan je od prvih u kojima se u potpunosti okriva identitet maloletnika koji je pucao u školi „Vladislav Ribrnikar“ – objavljivanjem imena, prezimena i fotografije na kojoj su samo oči prekrivene.

Ona je kazala da je tekst kasnije izmenjen, tako da sada umesto punog imena i prezimena stoji samo ime i početno slovo prezimena, a redakcija portala Nova.rs nigde nije naznačila da je do te izmene došlo, niti se izvinila za neetičko i neprofesionalno izveštavanje o teškom zločinu.

Redakcija tog portala nije Komisiji poslala odgovor na žalbu, u kojoj je Jovanović navela da je vest objavljena pre nego što je MUP saopštio bilo kakve podatke, a maloletnik se u celom tekstu doslovno naziva ubicom.

U slučaju lista Kurir, već na naslovnoj strani izneti su detalji iz iskaza okrivljenog maloletnog napadača, rekla je Jovanović i dodala da naslovnica sadrži uznemirujuće informacije o zločinu, planiranju i motivima, a više takvih detalja objavljeno je u samom tekstu.

Kao izvor poverljivih i uznemirujućih informacija Kurir navodi nezvanična saznanja iz razgovora sa radnicima Centra za socijalni rad.

„Iznošenjem nezvaničnih privatnih podataka iz iskaza okrivljenog, Kurir nije radio u javnom interesu, već je zloupotrebio osetljive podatke do kojih je došao. Na ovaj način su uznemirene sve osobe direktno pogođene ovim zločinom, kao i cela javnost“, navela je Jovanović u žalbi.

Redakcija Kurira poslala je odgovor na žalbu u kome se navodi da su tog dana objavljene proverene i tačne informacije, i ocenila da je prećutkivanje bitnih informacija takođe kršenje Kodeksa novinara.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da im je stiglo mnogo žalbi na tekstove o ovoj tragediji, a pošto Savet za štampu nije ovlašćen da odlučuje o žalbama građana na tekstove kojima nisu direktno oštećeni – one nisu bile na dnvenom redu.

Prema njenim rečima, trebalo bi da bude organizovana vanredna sednica u kojoj će članovi Komisije za žalbe razgovarati o izveštavanju o masovnim ubistvima.

Jovanović je podnela žalbu i na tekst  koji je objavljen u štampanom i onlajn izdanju dnevnog lista Informer, gde se već u naslovu Albanci oslovljavaju uvreljivim terminom „Šiptari“, a posle naslovnog bloka autor ide korak dalje i naziva ih „teroristima iz Prištine“.

„Ne samo uvredljivom terminologijom, već i porukom u naslovu, tekst Albancima poručuje da nisu dobrodošli“, navela je Jelka Jovanović, dok list Informer na žalbu nije odgovorio

Članovi Komisije za žalbe odlučivali su i o žalbama koje su podnosile osobe direktno pogođene spornim tekstovima, a odlučeno je da su Sremske vesti prekršile Kodeks novinara objavljivanjem sadržaja sa lažnog i pravog profila Sandre Kukić, pozivajući čitaoce da glasaju koji je pravi.

Kukić je u žalbi navela da su na lažnom profilu objavljene njena i fotografija njenog deteta sa ponižavajućim sadržajem, a sadržaj sa ovog profila prenesen je i u tekstu uz uvredljive konstatacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.