U trendu

Savez samostalnih sindikata Beograda: Treba osnovati demografski savet

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović izjavio je danas da je taj sindikat predložio Vladi Srbije da se osnuje demografski savet koji bi sveobuhvatno rešavao probleme odlaska radnika u inostranstvo i sve manjeg priraštaja stanovništva jer parcijalna rešenja u tim oblastima ne daju rezultat.

On je na panelu „Zašto je u Srbiji sve manje socijalne pravde i stanovništva“, rekao da je u Srbiji sve manje radnika i sve više delatnosti koje su zbog toga ugrožene.

„Imamo sve manje radnika, pojedine delatnosti su ugrožene i pitanje je da li ćemo moći da ih uvezemo, a ako ih i uvezemo na šta će ličiti Srbija“, rekao je Todorović.

Dodao je da danas ne odlaze u inostranstvo samo mladi, već i oni srednjih godina, da se ženama nameće sve više obaveza, a traži socijalna jednakost, dok mladi sve kasnije stupaju u brak o čemu svedoči i manjak stanovništva, prema popisu iz 2022. godine, od pola miliona ljudi.

Zbog toga bi, kako je rekao, bilo neophodno formirati demografski savet koji bi se tom problematikom bavio sveobuhvatno na ozbiljan način jer pacijalna rešenja ne daju efekat.

On je rekao da je taj sindikat ovu godinu proglasio godinom socijalne jednakosti i jednakih šansi za sve.

Istakao je da je u svetu, a i u Srbiji sve manje socijalne pravde i jednakosti, a da su sve veće raslojavanje i jaz izmedju bogatih i siromašnih.

Ujedinjene nacije su, kako je rekao, 2015. godine donele „Agendu 2030.“ i definisale 17 ciljeva u tri oblasti: ekonomski rast, socijalna inkluzija i zaštita životne sredine.

„Nisam siguran da će se doći do tih ciljeva zato što je jedan od uslova da bi se išlo u tom pravcu da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) svake godine bude iznad pet odsto u tih 15 godina. Srbija je u prethodnih sedam godina imala smo jedne godine veći ekonomski rast od pet odsto, što znači da je taj cilj teško ostvariv“, rekao je Todorović.

Dodao je da u društvo treba više da se uvodi ekonomska demokratija jer uzalud zakonska regulativa ako ne može da se ostvari ustavom zagarantovano pravo na rad.

On je rekao da prema projekciji Srbija će 2050. godine imati 4,5 miliona stanovnika i da zbog toga nisu dovoljne samo izrade strategija ako ih ne prate akcioni planovi o njihoj realizaciji i odgovarajuće finansije.

Todorović je rekao da je zbog demografskog stanja u kome se nalazi Srbija sindikat predložio da se uvedu nacionalne penzije u visini prosečne zarade majkama sa troje dece i 15 godina staža, kao i da se izjednači status roditelja i hranitelja.

Prema njegovim rečima treba rešavati i stambeno pitanje mladih roditelja, a da bi se početna sredstva za fond solidarnosti mogla ostvariti preusmeravanjem dela sredstava iz naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine zemljišta, vrednog 50 milijardi evra. „Da u fond solidarnosti udje 10-20 odsto tih sredstava mogao bi da počne da radi“, rekao je Todorović.

On je ocenio i da bi mera populacione politike mogla biti i uvodjenje fleksibilnog i kraćeg radnog vremena za roditelje sa malom decom, bez umanjenja zarada, zatim su neophodne i veće zarade za vaspitačice u obdaništima, kao i veći i širi obuhvat za dečiji dodatak.

Dodao je da i povremeno-privremeni poslovi ne postoje nigde u Evropi i da to unosi nesigurnost i odlaganje roditeljstva, pa bi danom rodjenja deteta radni odnos trebalo da preraste u stalni. On je rekao da se sindikat zalaže i za produženje porodiljskog odsustva i ukidanje rada na crno koji zbog smanjenih zarada i doprinosa povećava raslojavanje stanovništva.

Todorović je rekao da zahtevi sindikata nisu spisak lepih želja i da uprkos tome što poslodavci tvrde da nema sredstava za realizaciju nekih od mera populacione politike da je 70 odsto firmi prošle godine imalo profit.

„Država Srbija je dugo na strani poslodavca, sve izmene zakona su na štetu zaposlenih, a trebalo bi da bude regulator izmedju poslodavaca i zaposlenih i uspostavi ravnotežu kada bi se moglo govoriti o socijalnoj pravdi. Ako nema ravnoteže radnici beže u inostranstvo“, rekao je Todorović.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Sandra Grujičić rekla je da je cilj ministarstva da obezbedi rad, studiranje i roditeljstvo.

„Cilj je da obezbedimo rad, studiranje i roditeljstvo. Neke mere se sprovode, a radi se i na unapredjenju Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Mere su dale rezultate jer je broj novorodjene dece prošle godine povećan 0,3 odsto, što nije mnogo, ali su pokazatelji u zemljama u okruženju katastrofalni, u Albanije je rodjeno 9,2 odsto manje dece, u Sloveniji 8,1 odsto, u Hrvatskoj šest odsto, u Madjarskoj 5,5 odsto“, rekla je Grujičić.

Dodala je da su preduzete mere u Srbiji dale rezultat i da to pokazuje i činjenica da se povećao i broj dece akademski obrazovanih žena.

Zastupnica Udruženja „Žene su zakon“ Tatjana Macura rekla je da država finansijski treba da pomogne žene koje su angažovane po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima kada su na trudničkom i porodiljskom odsustvu i da za to nisu potrebna velika sredstva, do 34 miliona evra.

Ona je rekla da Srbija ima dobre mere za podršku roditeljstvu, ali da mogu da se unaprede u delu koji se odnosi na dužinu porodiljskog odsustva i da ga treba produžiti na 15 meseci za prvo i na 18 za drugo dete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.